Turun laustelaisten oma Lähiötupa kutsuu yhteisölliseen tekemiseen

Kaffepäivystystä ja lähiösuunnistusta

Lähiötuvan koordinoimassa yhteisöviljelytoiminnassa on mukana alueen asukkaita. Kuva: Lausteen Lähiötupa.

Toiminta suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä alueen asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Lähiötuvalla tiedotetaan alueellisista toiminnoista ja ajankohtaisista asioista sekä tarjotaan tarvittaessa asiointitukea, palveluneuvontaa ja -ohjausta.

TURKU. Turussa sijaitsevalla Lausteen Lähiötuvalla on toukokuun alusta alkaen käynnistelty toimintaa uudelleen, pikkuhiljaa ja varovaisin askelin rajoitusten asteittaisten purkutoimenpiteiden myötä. Maanantaista torstaihin kello 9–11 on mahdollista osallistua Lähiötuvan edustalla yhteisiin kahvitteluhetkiin, turvaväleistä huolehtimalla ja maskia pitämällä.

Fingerroosin säätiön ylläpitämällä laustelaisten yhteisellä kohtaamispaikalla työskentelevät Annika Dolgov ja Abdul Mangal. Yhteisötoiminnan kehittäjä Dolgov on Fingerroosin säätiöltä ja Mangal Turun kaupungin projektityöntekijänä.
– Kaikille avoimena kohtaamispaikkana keskeisellä paikalla Lähiötupa tarjoaa palveluneuvontaa, digitukea ja keskusteluapua. Korona rajoittaa tällä hetkellä toimintaa pelkästään ulkotiloissa tapahtuvaksi. Lähiötuvan sisätilat ovat sen verran pienet, että siellä emme voi järjestää tällä hetkellä mitään, he taustoittivat Lähiötuvan toimintaa Lausteen aluefoorumissa.

Lähiötuvan toimintaa pyritään kehittämään paitsi paikallisen toiminnan ja tiedotuksen kannalta, myös erilaisten harraste- ja vertaisryhmien tukipisteenä.

Uutena aktiviteettina Lausteella on alkanut lähiösuunnistus. Kaikenikäisille soveltuva rastirata on helposti saavutettavissa. Kartan voi hakea Lähiötuvalta ma–to kello 9–15 välillä.

Lausteen Kirjurinaukiolla, aivan Lähiötuvan kupeessa alkaa lapsiperheille suunnattu palvelukokeilu syyskuun ensimmäisestä viikosta alkaen.

Kohtaamisia Lausteen alueen asukkaille -työnimen saaneen projektin tarkoituksena on osallistaa Lausteen asukkaita kohtaamaan toisiaan ja toimimaan keskenään.

Kokeilun tiimoilta maksutonta toimintaa järjestetään alueen lapsiperheille yhdeksän kuukauden ajan kerran viikossa 1.9. alkaen. Toiminnan teemat vaihtelevat retkistä, liikunnasta, askartelusta ja työpajoista konsertteihin ja lasten teatteriin.
– Toimintoja voidaan kehitellä yhteistyössä Lähiötuvan kanssa tapahtuvaksi joko tässä, pallokentällä tai vaikka metsässä. Kirjurinaukiolle voidaan pystyttää iso kontti, joka olisi muinakin aikoina alueen asukkaiden ja yhteisöjen käytössä, Turun kaupungin liikuntapalveluvastaava Minna Inkinen ideoi.

Lausteen aluefoorumeista saatujen asukaspalautteiden perusteella paikallisten toiveissa on muun muassa monikulttuurisia kohtaamisia, tiloja ja vapaa-ajantoiminnan virkistämistä lapsiperheille.

Aiemmissa Turun kaupungin teettämissä aluetutkimuksissa on noussut myös esille Lausteen alueen asukkaiden kiinnostus luontoa kohtaan. Luontoteemaa pyritään tukemaan ja vahvistamaan toiminnan myötä.

Palvelukokeilun vastuutahona on Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala. Mukana on myös muita kaupungin toimialoja, kolmannen sektorin ja Lausteen alueen toimijoita.

Toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta kiinnostuneet voivat olla ideoineen yhteydessä projektin vastuuhenkilönä työskentelevään kulttuurikoordinaattori Miia Ylijokeen, liikuntapalveluvastaava Minna Inkiseen tai aluetyönkehittäjä Katri Arnivaaraan.

Katariina Mäkinen-Önsoy