Kukkivia kasviveistoksia Turun kaupunginosiin ja couturea keskustaan

Taideteokset levittyvät ympäri Turkua ajalla 15.6.–30.9.2021

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta on kulunut 10 vuotta. Osana juhlallisuuksia järjestettiin alan ammattilaisille suunnattu taidekilpailu, jonka avulla pyritään tukemaan taiteilijoiden haasteellista työtilannetta. Samalla kulttuurikaupungin katukuvaa piristetään visuaalisin elementein. 

TURKU. Osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa toteutettiin kaupungissa asuville tai työskenteleville visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu taidekilpailu. Palkittavat ja toteutettavat hankkeet on nyt valittu. Teokset koristavat kaupunkia 15.6.–30.9.2021. Taidekilpailu toteutetaan Turun kaunistamisrahaston vuoden 2020 tuotoilla ja sen järjestämiseen on varattu yhteensä 100 000 euroa.

Esityksen toteutettavista teoksista valmisteli kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy ja ohjelmakoordinaattori Heli Lempa. Toteutettavat teokset valitsi kaunistamisrahaston koordinointiryhmä, johon kuuluvat infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen, ympäristösuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki, toimialajohtaja Minna Sartes ja intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen.

Toteutettavien hankkeiden valinnassa painotettiin erityisesti taiteellista laatua. Etusijalle asetettiin ehdotukset, jotka toteuttavat yhtä tai useampaa kulttuuripääkaupungin juhlavuoden arvoa: alueellisuutta, yhteisöllisyyttä, yllätyksellisyyttä ja yhteistyötä. Valitut ehdotukset toteutetaan tavoilla, jotka soveltuvat esiteltäväksi julkisessa tilassa tai muulla tavoin mahdollisimman laajan yleisön saavutettavaksi.

Silvia di Iorion KOHTA-installaatio toteutetaan Rauhankadun päähän, nurmialueelle Portsakodin palvelukodin viereen.

Puurakenteiset elementit valmistaa turkulainen puuseppä Okko Pajari. Vedenalaisen videoteoksen teema on mystinen Aurajoen neito, henkihahmo, joka kulkee ajassa historiasta nykypäivään. Videoteoksessa esiintyy vapaasukeltaja, vesiakrobaatti Salla Hakanpää. Taustalla on äänimaailma, joka sävelen lisäksi kertoo Turun tunnelmista ja tarinoista proosamuodossa. Video heijastetaan pääkirjaston seinään iltojen hämärtyessä loppukesästä. Aurajoen neito -videoteosta voidaan esittää myös verkossa.

Artturi Elovirran ja Juho Vainion LUMINA-julkisivuprojisointi toteutetaan WAMbience-tapahtuman yhteydessä ja teos on mahdollista installoida myös pidemmäksi ajaksi. Teos on abstrakti, generatiivinen ja moderni valoteos, joka esittelee kauniin Wäinö Aaltosen museon Aurajoen varren loistavana helmenä pimenevässä syysillassa ja luo iloa sekä toivoa paremmasta katsojilleen.

Elovirta, Krappala, Lauren -työryhmä keskittyy tyhjillään olevien liiketilojen elävöittämiseen nykytaiteella. Kuratointisuunnitelmassa on mukana 16–32 paikallista taiteilijaa. Vaihtelevissa tiloissa esitetään taidetta ja taiteilijoiden henkilökuvia. Kukin taiteilija tuotantoineen on esillä aina viikon.

Vesa Aaltosen Greetings from Turku (GFT) on valokuvaprojekti, joka levittäytyy Turun keskustan erilaisilla Turku-aiheisilla kuvakokonaisuuksilla. Greetings from Turku -projektiin sisältyy postikorttisarja, joka toteutetaan ilmaisjakeluna ympäri kaupunkia. GFT:n yhteydessä toteutetaan valokuvanäyttely ulkotilaan, jossa laajalla yleisöllä on mahdollisuus tutustua näyttelyyn. Greetings from Turku jalkautuu myös sosiaaliseen mediaan. Projektille perustetaan Instagram-tili, jossa voidaan jakaa yleisön omia Turku-aiheisia kuvia.

Kisu Korsin Turku goes Couture -teos on käsintehty, uniikki couture-puku keskeisellä paikalla kaupunkia.

Juhlapuku on esillä torson päällä ja tuodaan korokkeelle varta vasten sille rakennettuun lasiseen suureen vitriiniin suojaan säältä ja ilkivallalta. Puku valaistaan iltaisin helmaosan alta, jolloin kankaan aaltomaiset kuviot nousevat esiin.

Shubhangi Singhin Loitering-projekti tutkii sitä, mikä tila ei-valkoiseksi rodullistetulla naisella on kaupunkitilassa. Turun linnasta jokivarteen ja Tuomikirkon alueelle levittäytyvät paikkasidonnaiset teokset yhdistelevät visuaalisia ja tekstuaalisia anekdootteja, jotka haastavat katsojan pohtimaan sosiaalisia, rodullisia ja sukupuolisia hierarkioita. Singh on kutsuttu Arte ry:n ylläpitämään residenssiin tutustumaan Turkuun ja toteuttamaan teos eräänlaisena johdantona Arten järjestämälle kaupunkitaideseminaarille Turun linnassa 15. lokakuuta.

Viimeinen näyttö – Parrantien ateljeetalon avoimien ovien projekti kutsuu kokoon ateljeetalossa toimineet merkittävät, paikalliset taiteilijat entisiin työtiloihinsa ja antaa heille vapaat kädet rakentaa tilaan omannäköisensä teoskokonaisuus.

Taiteilijat Suvi Aarnio ja Simo Ruotsalainen toteuttavat eri kaupunginosiin vaiheittain ilmestyviä ja eri aikoihin kukkivia kasviveistoksia. Teokset on mahdollista kokea sekä paikan päällä että digitaalisesti videoiden kautta.

Jaska Poikosen ja Linda Svarfvarin Kasvot kadussa -katuvalokuvateos koostuu kaupunkilaisten potreteista. Teos koostuu noin 300 A1-kokoisesta mustavalkopotretista, joissa kuvattavina on laaja otos turkulaisia ihmisiä eri puolilta kaupunkia. Kuvat otetaan alkukesästä ja valmiit, tulostetut kuvat liisteröidään tai muulla tavalla kiinnitetään katuun niin, että kaupunkilaiset voivat kävellä niiden päällä ja ihailla teosta.

Turun Seutusanomat