Saaristolääkäreiden Punkkibussi liikkuu Kustavissa ja Taivassalossa

Maksuttomia punkkirokotteita kustavilaisille

Punkkibussi kiertää Varsinais-Suomen alueella parhaillaan. Seutusanomien kuva-arkisto / Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Varsinais-Suomessa parhaillaan kiertävässä punkkibussissa on helppo käydä rokotteella ilman ajanvarausta. Tällä viikolla punkkibussi on liikkeellä Kustavin ja Taivassalon lisäksi Kaarinassa, Raisiossa ja Turussa.

Tiesitkö?

• Borrelioosin eli Lymen taudin huomaa yleensä ihomuutoksesta. Muutos voi näkyä iholla hennon vaaleana tai tummempana kohtana, jonka muoto vaihtelee nauhamaisesta rengasmaiseen. Borrelioosia hoidetaan 2 – 4 viikon antibioottikuurilla. Hoitamattomassa borrelioosissa 10 – 50 prosenttia potilaista saa myöhäisoireita muutaman kuukauden, pisimmillään yli vuoden kuluttua puremasta. Oireet vaihtelevat iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireina.
• Kumlingen tauti eli puutiaisaivotulehdus ilmenee flunssan kaltaisina oireina ja kuumeena, joka kuitenkin menee ohi. Muutaman viikon päästä seuraa toinen kuumevaihe, johon liittyy jo voimakkaita neurologisia oireita, kuten päänsärkyä, niskajäykkyyttä, lihaskipua, tajunnan tason vaihtelua ja halvauksia. Tautia voidaan ennaltaehkäistä rokotteella.

TERVEYS. Saaristolääkäreiden Punkkibussista saa tietoa puutiaisten eli punkkien välittämistä borrelioosista ja puutiaisaivokuumeesta sekä halutessaan rokotteen puutiaisaivotulehdusta vastaan. Lisäksi saaristossa kulkevista lääkäriveneistä saa täydennysrokotuksia koko kesän ajan.

THL:n maksuttomaan rokotusohjelman mukaiseen rokotukseen ovat oikeutettuja kolme vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joiden kotikunta on Kustavi sekä vakituiset kesämökkiläiset, jotka oleilevat kesämökillään vähintään neljä viikkoa kesäaikana.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa.

Kustavin kunnan sosiaalilautakunnan 18.3. antaman päätöksen mukaisesti vakituiset asukkaat saavat vuonna 2021 kolmen annoksen rokotussarjan jälkeisen tehosterokotuksen maksuttomasti Punkkibussista riippumatta siitä kuinka mones tehosterokote on kyseessä.

Seuraavan kerran Punkkibussi on Kustavissa 30. huhtikuuta kello 14–15.30 Salen pihalla, josta se jatkaa päivystämään kello 16.30–18 väliseksi ajaksi Taivassalon Salen edustalle. 

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!