Koronatapaukset lievässä laskussa

Koronarokotukset etenevät Turussa hyvään tahtiin. Kuva: Pfizer.

KORONA

Turun ja koko Varsinais-Suomen koronatapaukset ovat kääntyneet lievään laskuun. Tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kuitenkin muistutti viime viikon koronainfossaan, että tilanne on yhä hälyttävä.

– Vaikka viikolla 13 olikin yli sata tautitapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla, on taudin ilmaantuvuusluku edelleen hyvin korkea, noin 300. Olimme viikolla 13 vasta samalla tasolla kuin joulukuussa pahimman huipun aikana, totesi Peltoniemi.

Ilmaantuvuusluku 300 tarkoittaa siis 300:a tapausta 100.000 ihmistä kohden kahden viikon periodilla.

Erityistä huolta aiheuttaa se, että pääsiäisen aikana ihmiset eivät käyneet testeissä läheskään yhtä aktiivisesti kuin pääsiäistä edeltävillä viikoilla.

– Todellinen tilanne selviää vasta viikko-pari pääsiäisen jälkeen, pohti Peltoniemi.

Peltoniemi muistutti, että Turun alueella on edelleen laajat testausmahdollisuudet. Turussa ja muissakin Varsinais-Suomen kunnissa pääsee nopeasti koronatestiin, johon onkin syytä hakeutua, jos kokee pieniäkin oireita tai epäilee altistuneensa virukselle.

Koronan saaneiden on vastaavasti syytä kertoa kontakteistaan, jotta altistuneet tavoitetaan.

– Tartuntojen jäljitysprosentti on noin 74 prosenttia, joten noin yksi neljäosa tartunnoista on sellaisia, joita emme pysty jäljittämään. Niiden lähde on siis tuntematon.

 

Koronatoimet lisääntyivät maalis-huhtikuun vaihteessa melkoisesti. Tällä hetkellä voimassa on myös aluehallintoviraston määräys satamissa ja lentoasemalla tehtävistä terveystarkastuksista ulkomailta Suomeen saapuville.

– Terveystarkastus on pakollinen, jos tulee Suomeen maasta, jossa ilmaantuvuusluku on suurempi kuin 25, kertoi Peltoniemi.

Tarkastusvelvoite koskee siis oikeastaan kaikkia Turun lentoasemalle, satamaan tai Naantalin satamaan saapuvia, sillä käytännössä koko Euroopan ilmaantuvuusluvut ovat reilusti yli 25:n.

Terveystarkastuksessa tarkistetaan ensin Suomeen tulijan dokumentit. Jos ihmisellä on lääkärintodistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronasta tai riittävän tuore negatiivinen koronatestitulos, hän saa dokumentit esitettyään jatkaa matkaansa. Jos dokumentteja ei ole tai ne eivät ole riittävän tuoreita ja luotettavia, ihminen ohjataan koronatestiin.

– Tämä on aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti pakollista, eli testistä kieltäytyminen on rangaistava teko, kertoi Peltoniemi.

Määräys ei koske tavaraliikenteen kuljettajia eikä logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään.

Rokotteita jaetaan edelleen hyvää tahtia. Viime viikon keskiviikkoon mennessä Turussa ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut jo lähes 40.000 ihmistä ja molemmat rokoteannokset oli annettu lähes 4.000:lle ihmiselle. Yli 16-vuotiaista turkulaisista noin neljännes on saanut ainakin ensimmäisen rokotteen.