Kaarinassa suurin osa oppilaista pitää koululounaasta – osa toivoo kasvisruokaa tarjolle useammin

Kaarinalaisten koululaisten vastauksista ilmenee muun muassa, että kouluruoka on hyvin maustettua. Kuvituskuva.

Kouluruokailukysely antaa tärkeää tietoa onnistumisista ja kehityskohteista. Viime syksynä siihen vastasi ennätysmäärä kaarinalaisia koululaisia.

KAARINA.

Kaarinan kaupunki toteutti viime syksynä kouluruokailun asiakastyytyväisyyskyselyn, jonka mukaan yli 80 prosenttia koululaisista syö koululounaan päivittäin ja pitää sitä hyvänä tai tyydyttävänä. Vastaajien mukaan ruokaa saa ottaa riittävästi, se on hyvin maustettua ja sopivan lämpöistä. Myös ruokailuun on riittävästi aikaa.

Kaarinan kaupungin palvelupäällikkö Heidi Paju ja hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroinen kertovat, että kyselyn tulokset olivat varsin positiiviset.

– Yllättävintä oli se, että maidon ja piimän juonti on vähentynyt entisestään. Jopa puolet oppilaista ilmoitti juovansa ruokajuomana jotain muuta eli käytännössä vettä. Lisäksi kyselystä oli huomattavissa ruokakulttuurin muutoksia pois perinteisimmistä ruokalajeista, Paju ja Inkeroinen sanovat.

Kyselyn mukaan noin neljäsosa oppilaista toivoo kasvisruokaa tarjolle aiempaa useammin.

Tällä hetkellä sitä on tarjolla kaikille oppilaille kerran viikossa, ja jos kasvisruuan haluaa useammin, pitää siitä ilmoittaa erikseen. Pajun ja Inkeroisen mukaan tulevina vuosina suunnitelmissa on lisätä kasvisruokatarjontaa toisena vaihtoehtona sekaruuan rinnalla, mikä mahdollistuu uusien keittiö- ja ruokasalitilojen valmistuessa. Sitä ennen pyritään lisäämään tietoisuutta kasvisruuan terveellisyydestä.

– Haasteena on myös löytää sopivaa reseptiikkaa ja mahdollisesti uusia kasvisproteiineja. Varmasti tässä tarvitaan myös positiivista suhtautumista ja asennemuutosta. Tavoitteenamme on, että pystymme häivyttämään raja-aitaa seka- ja kasvisruokavalion väliltä.

Yli 2000 kaarinalaista koululaista vastasi kyselyyn.

Sen kautta kaupunki kerää tietoa toiveruuista kuin myös vähemmän pidetyistä ruokalajeista. Muutaman kerran vuodessa oppilaat pääsevät myös suunnittelemaan toiveruokaviikkoja yhdessä kotitalous- tai luokanopettajan kanssa.

– Kysely on ravintolapalveluille tärkeä työkalu, jonka kanssa mitataan onnistumisia sekä kehityskohteita. Tämänkertaiseen kyselyyn vastasi yli 2000 oppilasta, mikä oli ennätyksellinen määrä ja antoi varsin kattavan kuvan toiminnasta. Kyselyä on tarkoitus toistaa säännöllisesti vuosittain, Paju ja Inkeroinen kertovat.

Tänä vuonna Kaarinassa vietetään ravitsemuksen teemavuotta, johon sisältyy muun muassa useita luentoja. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja osaamista terveelliseen ruokavalioon liittyen. Kouluruoka onkin tärkeä osa oppilaiden hyvinvointia sekä kasvua ja kehitystä.

– Koululounaan tarkoituksena on muun muassa ylläpitää työvirettä ja vähentää levottomuutta tunneilla. Kouluruokailuun sijoittaminen tuo osaltaan säästöjä myöhemmin esimerkiksi vähentämällä riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen.

Liisa Kallio