Islantilaiset villapaidat, villasukat, pipot – neulomisessa mahdollisuuksia on rajattomasti

Moni aloittaa neulomisharrastuksen esimerkiksi lapasista tai villasukista.

Vuosi sitten alkanut neulomisbuumi jatkuu edelleen. Tällä hetkellä neulotaan erilaisia villapaitoja ja virkataan toppeja kesäksi.

HARRASTUKSET.

Viime keväänä koronaviruksen rantautuessa Suomeen moni yritys joutui sulkemaan ovensa, mutta Turun Lankamaailman myymälässä kauppa on käynyt tiuhaan tahtiin. Neulomisbuumin myötä lankakaupat ovat osoittautuneet koronakriisin voittajiksi: myymälänhoitaja Arja Järvinen kertoo, että Turun Lankamaailma teki viime syksynä oikein hyvän tuloksen.

– Neulomisbuumin myötä olemme saaneet paljon uutta asiakaskuntaa. Olemme myös palkanneet uutta väkeä, ja se on hienoa, kun voimme työllistää ihmisiä. Myymälällä menee hyvin, hän sanoo.

Mikä neulomisessa sitten viehättää? Järvinen arvelee, että neulomisen suosion taustalla on harrastuksen koronaturvallisuus sekä ohjeiden ja omien tuotoksien jakamisen helppous sosiaalisessa mediassa.

– Neulominen sopii tähän aikaan, kun ollaan kotona yksin. Se on ajankulua monelle. Kuitenkin kuvia voi vaihtaa somessa kavereiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa. Monellehan on jäänyt kynnys neulomiseen kouluajoilta, mutta viimeisen vuoden aikana ihmiset ovat lähteneet yrittämään uudelleen.

Neulomisbuumi alkoi näkyä Turun Lankamaailmassa viime keväänä koronaviruksen ajaessa ihmiset kotiensa suojaan.

Rajoitusten myötä tekemisestä oli puutetta, mikä sai monet kääntymään uuden harrastuksen eli neulomisen puoleen.

– Verkkokaupan myynti kasvoi, mutta huomasimme myös myymälän asiakaskunnasta sen, että nuorten ja etätöihin siirtyneiden asiakkaiden määrä kasvoi. Ostettiin myös kerralla enemmän. Esimerkiksi villapaitainnostuksen myötä pyöröpuikot alkoivat huveta monesta kaupasta, Järvinen kertoo.

Villapaidat ovat näkyneet viime kuukausien aikana sosiaalisessa mediassa paljon, kun ihmiset ovat innostuneet nimenomaan islantilaisista villapaidoista. Järvisen mukaan viimeisin suosioon noussut villapaitaohje on Strömsö-ohjelmassa nähty villapaita.

– He, jotka kokivat islantilaisen villapaidan vaikeana, ovat löytäneet Strömsö-villapaidan. Asiakkaat ovat tulleet meille hakemaan lankoja varta vasten tätä villapaitaa varten, joka on aloittanut uusimman buumin.

Villapaitojen lisäksi muhkupipot olivat Järvisen mukaan varsinkin nuorten suosiossa. Kyseinen pipo neulotaan erittäin paksusta langasta ja se on nopea tehdä. Myös perinteiset villasukat ovat pitäneet pintansa.

– Kun on kerran ostanut tarvikkeet, voi neuloa erivärisiä pipoja ja villasukkia vaikka kuinka paljon.

Neulomisharrastuksessa yhdistyvät ohjeiden rajattomuus, oma mielikuvituksen käyttö esimerkiksi värien suhteen sekä helppous: ensimmäinen työ voi olla yksinkertainen malli, josta voi aina siirtyä vaikeampaan.

Myös oman käden jäljen näkee nopeasti. Järvinen arvioikin, että neulomisbuumi jatkuu edelleen.

– Tällä hetkellä nuoret ovat alkaneet tehdä virkattuja toppeja kesäksi. Esimerkiksi Youtuben kautta voi hakea minkälaisia ohjeita vaan ja oppia aina uutta. Moni ohikulkija on myös hetken mielijohteesta kävellyt sisään ja sanonut haluavansa neuloa jotakin. On myös ihanaa, kun asiakkaat ovat tulleet näyttämään kuvia tekemistään töistä. Neulomisesta saa onnistumisen tunteen, ja sen jälkeen rohkaistuu tekemään vaikka mitä.

Liisa Kallio