THL: AstraZenecan koronarokotteen käyttö keskeytetään Suomessa

Pfizerin koronarokotteita jaetaan edelleen, mutta rokotetahti hidastuu toistaiseksi, kun AstraZenecan antaminen on keskeytetty. Kuva: Pfizer.

KORONAROKOTE

THL on päättänyt AstraZenecan koronavirusrokotteen tilapäisestä keskeyttämisestä Suomessa. Keskeytys astuu voimaan välittömästi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.

Turunkin alueen kunnat ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä AstraZenecan rokotteiden antamisen. Terveydenhuollon ammattilaiset ottavat yhteyttä ihmisiin, joilla oli varattuna aika AstraZenecan rokotteen ottamiselle.

Peruuntuneita rokotusaikoja voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan. THL arvioi tilanteen ensi viikon aikana ja kertoo selvitystyön tuloksista heti kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.