Sähköverkon maakaapelointityöt etenevät Taivassalossa

Sähköverkon maakaapelointityöt etenevät Taivassalossa aikataulussa. Kuvituskuva: Caruna Oy.

Taivassalon taajamassa samaan kaivantoon sijoitetaan parhaillaan sähkö-, kuitu- ja katuvaloverkkoa kustannustehokkaassa ja ympäristöä säästävässä yhteisrakennushankkeessa.

Taivassalon taajamassa maakaapelointityöt ovat jaettu kahdelle alueelle, jotka valmistuvat ensi syksynä. Vihreät linjat tarkoittavat uutta maakaapelointia ja mustat purettavia ilmajohtoja.

TAIVASSALO. Taivassalon kunnan, Vakka-Suomen Puhelimen, Carunan ja Eltel Networks Oy:n yhteinen hanke, jossa sähköverkko viedään maan alle, etenee kahdella alueella.
– Työt ovat aikataulussa. Alue 1:n osalta täysin valmista on 31.9. ja alue 2 valmistuu lokakuun loppuun mennessä, Eltel Networks Oy:n toimitusjohtaja Juha Luusua kertoo.
– Tällä hetkellä kaivuutyöt ovat käynnissä Ihattulantien varrella, kun taas osassa kohteista jo viedään kaapeleita kaivantoihin ja tehdään sähkötöitä, Luusua lisää.

Ilmajohtoverkon purkutöitä päästään tekemään alue 1:llä heinä–syyskuun aikana ja alue 2:lla syys–lokakuun aikana, jolloin uusi sähköverkko on otettu käyttöön.

Siinä missä haja-asutusalueilla käytetään sekaverkkoa, taajamassa sähköverkot viedään aina maan alle.
– Maakaapeloinnin pääasiallisena tavoitteena on säävarma verkosto. Ilmassa verkkoihin kun voi kohdistua monenlaisia sääilmiöitä kuten myrskyjä ja lumisateita, verkot on hyvä rakentaa kerralla maihin nyt, kun ilmajohtoverkon käyttöikä on tullut tiensä päähän, Luusua sanoo.

Osalla Taivassalon taajaman urakka-alueista samaan kaivantoon vedetään myös kuitu- ja katuvaloverkkoa. Yhteisrakennushankkeet tarkoittavat asukkaille käytännössä vähemmän katutöiden aiheuttamia häiriöitä ja samalla rakentamisen ympäristövaikutukset ovat aiempaa pienemmät.

Taivassalossa nyt suoritettava urakka on osa laajempaa hanketta, josta Eltel Networks on sopinut sähkönjakeluyhtiö Carunan kanssa. Vuonna 2018 solmitun sopimuksen mukaan Eltel kokonaisvastuullisena urakoitsijana parantaa Lounais-Suomen ja Satakunnan taajamien sähkönjakelun toimitusvarmuutta muuttamalla pienjänniteverkkoja säävarmoiksi maakaapeliverkoiksi.

Suunnittelussa ja rakentamisessa lähtökohtana on huomioida alueilla toimivien tele- ja valaistusverkkojen haltijoiden tarpeet ja mahdollistaa yhteisrakentamisesta saatava tehokkuus kaikkien osapuolten hyödyksi.
– Rakennusurakoista tiedotetaan osapuolia jo suunnitteluvaiheessa. Yhteys tässäkin hankkeessa otettiin kuntaan, Vakka-Suomen Puhelimeen ja maanomistajiin hyvissä ajoin, Juha Luusua Eltel Networks Oy:stä toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!