Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssi ja Mynämäen kunta järjestivät koronaturvallista hiihtolomaohjelmaa Mynämäessä. Viikon aikana Lizelius-kodin entisistä tiloista jalostui useamman yhteisön yhteistyönä syntynyt purkutaidetalo. 

MYNÄMÄKI. Mynämäen oma ihmemaa, Mynä-Mynä-Maa, syntyy parhaillaan yhteisötaideprojektina Lizelius-kodin entisiin toimitiloihin Kuivelantiellä. Ensimmäiset taideteokset alkoivat hahmottua Mynä-Mynä-Maalle varattuihin huoneisiin hiihtolomaa edeltäneellä viikolla. Lomaviikko kuitenkin oli kaikkein tehokkainta aikaa huoneiden valmistumiselle, kun kaikki osallistujat pääsivät ahkeroimaan teostensa pariin.

Entinen vanhainkoti on jaettu kolmeen käytävään, joista jokaisella työskentelee enintään kuusi henkilöä kerralla. Perhekunnat työskentelevät omissa huoneissaan käyttäen kasvomaskeja ja käsidesiä.

Mynämäkeläinen Niina Viitala sai kuulla projektista anopiltaan Tarja Anttilalta. Viitala sai mukaansa talvilomailevat tyttärensä Elsan, Ennan ja Elman.
– Meitä on tässä ollut kolme sukupolvea tekemässä yhteisötaideteosta, jonka nimeksi tulee Elisa-mummon asunto. Vessasta rakentuu mummon huone ja alkuperäisestä huoneesta tulee hänen oma mielikuvitusmaailmansa. Huoneeseen astuessaan kävijä on Elisa-mummon terassilla, jota ilmentää huoneeseen rajoittuva tiiliseinätapetti, Anttila kertoo.

Elma ja Enna Anttila pitivät hiihtolomaa Mynä-Mynä-Maassa hauskana.
– Se on harvinaista päästä maalaamaan seinille mitä mielikuvituksellisimpia kuvia. Maalasimme lempihahmoamme eli yksisarvista huoneen parhaille paikoille, he sanovat.

Mielikuvitusmaailma toteutettiin lasten ideoiden pohjalta.

– Aloitimme enimmäkseen maalaamalla. Tänne tulee vielä muun muassa tekokukkia ja kierrätysmateriaaleista valmistettuja tavaroita. Maali on ainut uusi materiaali koko huoneessa. Lisäksi olemme joutuneet syömään kettukarkkeja, jotta saamme lisää karkkipaperia, Niina Viitala toteaa hymyillen.
– Pyörätuoliin teemme asukkaan. Hänen vaatteensa valmistamme Mynä-Mynä-Maan yhteisestä materiaalipankista hakemistamme kankaista, Tarja Anttila lisää.

Ideoita he saivat huoneeseen alkuperäisen asukkaan jäljiltä jääneistä tavaroista.
– Kun tulimme tänne ensimmäistä kertaa, täällä oli kuivahtaneita oikeita kukkia, tekokukkia, kettukarkkipapereita, pehmoleluja ja käsitöitä, Anttila listaa.

Vessaan muodostuva huone muuttaa tilan ilmeen täysin: pytystä tulee sohva ja lavuaarista pöytä.
– Lisäksi huonetta on sisustettu astiakaapilla, käsitöillä ja tekokukilla. Huonetta on koristeltu kettukarkkipapereilla, joita löytyi asukkaan jäljiltä ikkunalaudalta kukkien vierestä, Anttila kertoo.

Seinä- ja kattomaalausten jälkeen valmistuvat kolmiulotteiset teokset.
– Kolmiulotteisina elementteinä ovat vesipisarat, jotka ripustamme roikkumaan kattoon maalatuista pilvistä, esittelee Viitala.

Mynä-Mynä-Maa on Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäen kunnan yhteistyötaideprojekti.

Purkutuomion saaneille hoivakodin vanhoille tiloille tarjoutuu mahdollisuus uuteen elämään taideteoksena.

Helmikuussa käynnistyneessä purkutaideprojektissa toteutetaan Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin ja vierailevan yhteisötaiteilijan Meri-Maija Näykin johdolla työpajoja ja muuta toimintaa.
– Elokuussa tulee vielä toinen jakso intensiivityöskentelyä tapaan. Tämänhetkisin tiedoin Mynä-Mynä-Maan avajaisia vietetään Jukolan viestin aikaan kesällä 2022. Kaikki riippuu vallitsevasta tilanteesta, kun avoimia yleisötilaisuuksia ei rajoitusten takia voi pitää, Näykki kertoo.
– Tavoitteena on, että tämän vuoden puolella valmistuvat huoneet ja ensi vuonna voidaan siirtyä käytäviin. Käytäviä ja huoneita ei voi tehdä samaan aikaan, koska silloin emme saisi pidettyä tarvittavia turvavälejä, Näykki jatkaa.

Näykin haaveena on, että ulkoseinätkin ovat saaneet uuden maalikerroksen avajaisiksi.
– Sen näkisi sitten jo kaukaa, että tämä ei ole vanhainkoti enää.

Yhteistyöprojektiin osallistuu monenlaisia yhteisöjä yhdistyksistä, perheenjäsenistä ja kaveruksista koottuihin pienporukoihin. Omat yhteisötaideteoksensa entiseen Lizelius-kotiin rakentavat vielä muun muassa Palvelutalo Tainiolan henkilökunta ja asukkaat, Mynämäen nuorten työpaja ja Wirmon Martat.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!