Maailman ensimmäinen Älykylä® rakennetaan Mynämäkeen

Gadolin Älykylä® -hankkeen kilpailutus käynnissä maaliskuun loppuun

Mynämäen asemanseudulle toteutettavan asuinalueen talomallien valinnassa kiinnitetään erityisesti huomiota ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen. Alueen arvioidaan olevan rakennusvaiheessa keväällä 2022.

Tiesitkö?
Mynämäellä vaikuttanut Johan Gadolin on antanut nimen myös kuntaan perustettavalle Älykylälle. Gadolin oli uranuurtaja kemian saralla, kuten Älykylä on kestävän asumisen kehittämisessä. Osuuskunta-asuminen on viime aikoina kasvattanut suosiotaan Suomessa.

MYNÄMÄKI. Gadolin Älykylä® -hanke on ottanut askeleen eteenpäin Mynämäellä. Maaliskuun aikana kilpailutetaan kohteen talotoimittajat.
– Tarjouksia otetaan vastaan kuun loppuun asti. Sen jälkeen on vuorossa neuvottelukierros valittujen tarjouksen jättäneiden yritysten kanssa. Kevään aikana on tarkoitus tehdä jo asukashankintaa, joten hanke pääsee jälleen etenemään ennen kesää, Älykylä®-konseptin kehittäjän Arctic Smart Village Oy:n toimitusjohtaja Juri Laurila sanoo.

Kyseessä on maailman ensimmäinen rekisteröidyn Älykylä-konseptin mukainen asuinalue.
– Yhteistyö Mynämäen kunnan kanssa vastuujakoineen toimii mutkattomasti. Mynämäeltä löytyy innovatiivisuutta. On erityisen hienoa tehdä yhteistyötä kestävän kehityksen edelläkävijäkunnan kanssa, Laurila kiittelee.
– Mynämäki on minulle myös kotiseuturakaskohde. Olen nimittäin kotoisin Uudestakaupungista, ihan siitä naapurista, Laurila lisää.

Juri Laurila kertoo, että Mynämäen kunta oli aloitteellinen tekijä hankkeen kartoittamiseksi.
– Idea on lähtöisin Mynämäen kunnalle jätetystä valtuustoaloitteesta, jonka myötä kunta otti meihin yhteyttä. Neuvottelujen jälkeen viime keväänä kirjoitettiin sopimukset ja syksyllä sitten päästiin aluesuunnitteluun, kun Älykylän rakennuspaikka varmistui. Näiden suunnitelmien konkretisoinnin aika on nyt!
– Meillä on hankkeen takana hyvä työryhmä, jonka ydinporukkaan kuuluu kahdeksan yritystä, hän jatkaa.

Mynämäen asemanseudulle, Kintikkalaan rakennettavaan Älykylään tulee matalalämpöverkko.

Verkko mahdollistaa aurinkolämmön kausivarastoinnin maaperään. Parhaillaan selvitetään kustannustehokkainta tapaa hyödyntää savipohjaa lämmön kausivarastoinnissa. Energiapaalujen käyttö talojen perustuksissa on yksi vaihtoehto, mutta myös muita vaihtoehtoja selvitetään.
– Tavoitteena on hiilineutraali asuinalue, jossa koko vuoden energiantarpeet täytetään puhtaalla aurinkoenergialla, täsmentää Juri Laurila Arctic Smart Village Oy:stä.

Hiilipäästöjen laskennassa käytetään NollaE Oy:n kehittämää sovellusta, jossa tekoälyn avulla voidaan simuloida ja optimoida eri muuttujien vaikutusta energiantarpeeseen ja hiilijalanjälkeen, sekä kustannuksiin. Koko energiaratkaisun suunnittelusta vastaa Holda Energy Solutions, joka toimittaa aurinkoenergiaratkaisuja ja muita puhtaan energian ratkaisuja koteihin ja toimitiloihin.

Gadolin Älykylä® -hankkeen ensimmäinen kilpailutusvaihe koskee pientaloja.

Pientalot myös toteutetaan rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa. Kilpailutusehdoissa ekologisuus on nostettu merkittävään asemaan. Pääasiallisiksi rakennusmateriaaleiksi kelpaavat puun lisäksi muut ekologiset materiaalit, kuten savi ja olki. Valittaviin talomalleihin integroidaan aurinkoenergiaratkaisut, jotka liitetään alueelliseen matalalämpöverkkoon ja lämmön kausivarastointiratkaisuun.

Talomallien valinnassa kiinnitetään erityishuomio ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen. Tavoitteena on tehdä täysin hiilineutraali asuinalue, jossa tarjouksia vertaillaan hinnan lisäksi sekä rakenteisiin varastoituvan hiilen määrän että energiatehokkuuden perusteella.

Rakennettavien talojen vesikatto tehdään aurinkopaneeleista, aurinkokeräimistä tai niiden hybridiratkaisuista. Hankkeessa on tarkoitus myös tehdä hiilijalanjälki- ja energiavertailuja muiden rakennusmateriaalien osalta, jotta saadaan parempaa tietoa alueellisen energiaratkaisun ekologisuudesta rakentamisen kehittämiseksi koko maassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!