MirriRescuen mukaan tilanne vain pahenee, kun kissat alkavat lisääntyä tähän aikaan vuodesta.
LAITILA.
Vapaaehtoisvoimin toimiva MirriRescue on loukuttanut kodittomia populaatiokissoja yli kuukauden Laitilassa Vierumäen ja Garpintien alueella. Maaliskuun loppupuolella yhdistys oli onnistunut loukuttamaan alueella 23 kissaa, joista osa oli hyväkuntoisia. Joukossa oli kuitenkin myös paiseista, väiveistä, tulehtuneista puremajäljistä ja suun ongelmista kärsiviä kissoja.
– Yhdellä kissalla oli keuhkotulehdusbakteeri, joka voi tarttua ihmisiin. Yksi kissa jouduttiin lopettamaan sen suussa olevan, nenäonteloon saakka jatkuvan mätäpaiseen takia, yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Pirppu kertoo.
Edellä mainittujen terveysongelmien lisäksi yhdellä loukutetulla kissalla todettiin FeLV-virus, joka on kissojen leukemiavirus. Se aiheuttaa Pirpun mukaan kasvaimia ja tulehduksia kissalle, ja heikentää sen immuunijärjestelmää. Virus tarttuu helposti kissasta toiseen kontaktin kautta.
– FeLVin suhteen suurimmassa vaarassa ovat leikkaamattomat kollikissat, jotka tappelevat keskenään. Virus voi tarttua myös kissojen astuessa toisiaan ja emolta pennuille. Haastavaa on, että kissa voi kantaa virusta mutta se ei oireile moneen vuoteen. Samaan aikaan kissa kuitenkin tartuttaa sitä eteenpäin.
Jokainen alueella vapaasti ulkoileva lemmikkikissa pitäisi testata FeLV-viruksen varalta yhdistyksen mukaan.
Loukutuksesta on tiedotettu paikallisia, ja MirriRescuella on kuvat alueen lemmikkikissoista. Työn alkaessa helmikuun loppupuolella yhdistys sai loukutettua yhden kissan kerrallaan, mutta niitä tuli jatkuvasti lisää – silloin tilanteen vakavuus alkoi valjeta.
– Olemme jatkaneet selvittelyjä ja vaihtaneet loukutus- ja kuvauspaikkoja, ja saaneet kissoja kiinni muutama kerrallaan. Kissoja on joka paikassa, Pirppu kertoo.
Yhdistyksen suurin huoli on, että ongelma jatkuu vielä pitkään keväällä syntyvien pentujen takia. Loukutetuista kissoista viisi on ollut tiineenä.
– Jos kaikki viisi kissaa olisivat tehneet pennut, niin kissamäärä olisi ollut valtava syksyllä. Ongelmana on, että kaikki alueen asukkaat eivät halua tehdä yhteistyötä vaan ruokkivat kissoja, jotta ne eivät joutuisi loukkuun. Meidän tekemä työ valuu hukkaan, jos kissoja tulee aina vain lisää.
Pirpun mukaan tällä hetkellä olisi tärkeää saada alueen asukkaat yhteistyöhön, jotta tilanne saataisiin hallintaan. Myös valvontaeläinlääkäriä on yritetty saada puuttumaan tilanteeseen.
– Hän on kuitenkin niin ylityöllistetty, ettei ole voinut auttaa. Olen myös jutellut tästä Laitilan kaupungin kanssa, jos palvelun voisi ostaa muualta, että tilanne ratkeaisi. Se on kuitenkin vaikeaa nopealla aikataululla.
Toistaiseksi loukutustyö Garpintien ja Vierumäen alueella jatkuu, sillä alueella on edelleen kodittomia, sairaita kissoja.
– Kissat on pakko saada talteen. On erittäin kivulias tapa kuolla kissalle, kun se ei voi syödä tai sillä on keuhkotulehdus. Alueella on nähty myös kissoja, joilta puuttuu puolet karvoista. Väivetartunta on silloin paha. Kapia ei ole suljettu myöskään pois, ja sitäkin voi alueella olla.
Yhdistyksen loukuttamat kissat menevät kotihoitoon, jonka jälkeen niille etsitään loppuelämän koti. Kissat myös tutkitaan, leikataan, sirutetaan ja rokotetaan.
Liisa Kallio