Dirty Hippies Secondhand & Lifestylen, Kaanaan Grillikioskin ja TaikaKakun yrittäjät kertovat Turun Seutusanomille yrittäjätaipaleestaan, joka alkoi koronapandemian kynnyksellä, viime keväänä.
YRITTÄJYYS. Ensimmäisen vuoden sanotaan olevan uusille yrittäjille todellinen koetinkivi. Siihen kun lisätään maailmanlaajuinen pandemia, voi yrityksen selviytyminen olla vaakalaudalla. Turun Seutusanomat haastatteli kolmea paikallista yrittäjää, jotka aloittivat yrittäjinä niin kutsuttuna koronakeväänä eli vuosi sitten. Tärkeimpänä selviytymiskeinona on näillä uusilla yrittäjillä ollut sopeutumiskyky uuteen tilanteeseen.
Turun keskustaan vuosi sitten avanneen Dirty Hippies Secondhand & Lifestyle -putiikin yrittäjät Eeva Sahlsten ja Minttu Lindholm käänsivät suoraan kakkosvaihteelle, kun koronavirus alkoi ilmoitella saapumisestaan seudulle.
– Ei siinä auttanut jäädä surkuttelemaan. Tilanne oli mitä oli ja sen kanssa oli opittava elämään. Joka tapauksessa olimme suunnitelleet verkkokaupan avaamista pian kivijalkamyymälän avajaisten jälkeen. Poikkeuksellinen tilanne vaati vain nopeampaa reagointia nettimyynnin suhteen, Sahlsten kertoo.
– Totta kai se tarkoitti paljon työtä. Verkkokaupan rakentaminen valmiillekaan alustalle ei käy tuosta vain. Kaikki se työ kannatti, sillä verkkokauppa on ollut ahkerassa käytössä viime vuoden maaliskuusta alkaen, Sahlsten lisää.
Vaikka yritys on sekä Sahlstenille että Lindholmille aivan ensimmäinen, yrittäjämäinen työskentelytapa oli molemmille entuudestaan tuttua.
– Me molemmat olemme tehneet itsenäistä työtä tätä ennenkin, minä kaupan alalla ja Minttu tapahtumatuotannossa, Sahlsten toteaa.
Sahlstenin mukaan yritysidea kyti heidän mielissään jo pitkään.
– Ajatus omasta yrityksestä alkoi hahmottua syksyllä 2018. Luonnonkosmetiikka ja ekologiset kodintuotteet sekä second hand -vaatteet sopivat mainiosti konseptiimme. Kiertotalous kun on sellainen trendi, joka ei näytä hiipumisen merkkejä.
Eeva Sahlsten sanoo, että Dirty Hippies -nimessä on tiettyä itseironiaa, joka ilmentää yrittäjäkaksikkoa hyvin.
– Kestävää elämäntapaakaan ei tarvitse ottaa turhan vakavasti.
Alkuvuodesta 2020 ei kukaan osannut aavistaa, minkälainen arjen uudesta normaalista on muodostumassa.
Amanch Mahmudi joutui siirtämään Raisiossa sijaitsevan yrityksensä Kaanaan Grillin avajaisia myöhempään ajankohtaan pandemian leviämisen aikoihin.
– Huhtikuussa saimme vihdoin ovet auki. Tilauksia tehtiin paljon Take away -noutona ja kuljetuksina turvallisesti ja riskejä välttäen, Mahmudi kertoo.
– Tilanteesta huolimatta liikevaihto lähti pikkuhiljaa nousuun ja kuuden kuukauden kohdalla viikonloput olivat jo aivan täynnä työtä, hän lisää.
Tänä keväänä Kaanaan Grillillä työt ovat jatkuneet samalla tavoin, rajoitukset huomioon ottaen. Uutena palveluna touko–kesäkuun aikana grillin yhteyteen avautuu jäätelökioski.
Yrittäjyys on Mahmudille uusi ja tervetullut tapa työskennellä.
– Olen tehnyt aikani töitä muille, nyt kaikki uurastuksen tuotot menevät ainakin omaan taskuun. Vuosi sitten helmikuussa kun paikan ostin ja aloin remontoida, ei ollut vielä tietoa, miten virus lähtee leviämään täällä. Mutta eihän ikinä voi tietää, mitä on vastassa kun oman yrityksen avaa, se oli vain pakko koittaa.
– Vaikka teen töitä viikon jokaisena päivänä, se palkitsee kun näkee työnsä kantavan tulosta. Stressi unohtuu saman tien, kun pieni tyttäreni halaa minua kotiin päästyäni.
Yksityisyrittäjyys on haastavaa ja alalla kuin alalla täytyy erottautua edukseen, jotta on mahdollista selviytyä vaikeimpien aikojen yli.
– Kolmen kärkeen nousevat ehdottomasti laadukkaat raaka-aineet, palvelu ja pysyvät aukioloajat, Amanch Mahmudi listaa oman yrityksensä suosion kannalta tärkeimpiä asioita.
TaikaKakku-toiminimen vuosi sitten ystävänpäivänä perustanut Tiia Karonen on itseoppinut leipuri.
Alkuperäiseltä ammatiltaan Kaarinan Littoisissa asuva Karonen on suuhygienisti, mutta syksyllä 2018 äitiyslomalle jäätyään hän hurahti entistä enemmän leivontaan.
– Vuosien aikana olen leiponut läheisteni juhliin monenmoisia kakkuja ja pikkuleipiä. Harrastus alkoi sitten vähitellen kehittyä siihen pisteeseen, että ajattelin laittaa yrityksen pystyyn. Kysynnän mukaan päätös vaikuttaa oikealta, sillä nyt tätä sitten tehdään kunnolla ja lupa-asiat järjestyksessä elintarvikehuoneistoksi virallisesti luokitelluissa tiloissa, hän kertoo.
Karonen kiittelee Littoisten aluetta yhteisölliseksi ja mukavaksi paikaksi elää ja yrittää.
– Täällä käytetään mielellään paikallisia palveluita. Kiirettä on pitänyt välillä jopa siinä määrin, että on pitänyt myydä ei oota.
Littoisten oma kakkutaikuri tekee työtä osa-aikaisesti, sillä hänellä on kaksi lasta hoidettavanaan.
– Tämä käy mainiosti, sillä työni on viikonloppu- ja iltapainotteista, jolloin mieheni on vapaa omista töistään, Karonen sanoo.
Viime vuoden haasteena olivat kysynnältään hyvin paljon vaihtelevat kuukaudet.
– Maaliskuussa parissa päivässä katosivat kaikki tilaukset. Silloin soitin reilusti kaikki tilauksen tehneet läpi ja sovimme yhdessä tilausten peruutuksista tai siirroista. Sinänsä se ei minua haitannut, kun odotin silloin kuopustamme viimeisilläni.
– Tilanne tasoittui siitä sitten pikkuhiljaa, heinäkuussa tilauksia alkoi jälleen tulla reippaammin, kun juhlia uskallettiin pitää erikoisjärjestelyin. Järjestelyt ovat näkyneet tilausten koissa, kun juhlia vietetään lähipiirissä, niin kakut ovat pienempiä, Karonen lisää.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!