Hallitus esittää lisää rajoituksia, Turku tällä hetkellä mukana rajoituskaavailussa

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen liikkumista rajoittavasta esityksestä. Kuva: Jukka-Pekka Flander

KORONA

Hallitus kertoi torstain tiedotustilaisuudessaan lakiesityksestään, jolla aiotaan rajoittaa ihmisten liikkumista ja siten ehkäisemään lähikontakteissa tarttuvan koronan leviämistä.

Hallitus sai valmiiksi siis lakiesityksen, joka menee seuraavaksi perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Perustuslakivaliokunta on merkittävässä roolissa, sillä jos se tulkitsee lakiesityksen olevan perustuslain vastainen, lakiesitys ei etene nykyisessä muodossaan. Jos puolestaan perustuslakivaliokunta näyttää esitykselle vihreää valoa, lakiesitys menee eduskunnan hyväksyttäväksi. Lakiesitys voidaan hyväksyä aikaisintaan ensi viikon aikana ja voimaan se voitaisiin ottaa aikaisintaan pääsiäisen aikaan. Aikataulu on kuitenkin vielä iso kysymysmerkki.

Esityksen mukaan ihmisten liikkumista rajoitettaisiin merkittävästi taudin kannalta pahimmilla alueilla, joita ovat tällä hetkellä pääkaupunkiseutu ja Turun kaupunki. Tämän päivän tilanteen mukaan mahdolliset rajoitukset koskisivat Varsinais-Suomessa siis nimenomaan Turkua, ei Turun naapurikuntia.

Perusperiaate rajoituksessa on, että ihmiset liikkuisivat oman kotipihan ulkopuolella ainoastaan välttämättömien asioiden hoitamiseksi.

Näitä ovat muun muassa töissä, kaupassa, lääkärissä, apteekissa, pankissa ja postissa käynti sekä muun muassa viranomaisasiointi. Ulkoilla toki vielä saisi lähipiiriin kuuluvan ihmisenkin kanssa.

Samalla esitetään maskipakkoa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä.

Lakiesitys onkin varsin tulkinnanvarainen, niin määritystensä kuin myös mahdollisen voimaan tulonsa suhteen. Lakiesityksen tarpeellisuudesta ei ollut täydellistä yksimielisyyttä hallituksenkaan sisällä, ja oppositiopuolueet ovat arvostelleet esitystä – puhetta on riittänyt esityksen aiheuttamien haittojen ja hyötyjen suhteesta, sen välttämättömyydestä ja lainmukaisuudesta.

Joka tapauksessa, lakiesityksen sisältöön, läpimenoon ja rajoitusten mahdolliseen voimaan tuloon liittyy vielä paljon kysymysmerkkejä. Asiaan saataneen lisää selvyyttä lähipäivien aikana – tai ainakin ennen pääsiäispyhiä.