Vanhan pumppaamon paikalle ja Värtsilän vanhan nosturin alle kohonnut Crane 22 palkittiin hyvästä rakentamisesta

Crane 22 sijaitsee aivan Aurajoen rannalla vanhan Värtsilän nosturin alla. Kuva: Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners

Crane 22 on kolmas hyvästä rakentamisesta palkittu kohde.

PALKINNOT.

Turun kaupunkikuvatyöryhmä palkitsi Crane 22 -ravintolan hyvän rakentamisen palkinnolla. Työryhmä perusteli valintaansa muun muassa sillä, kuinka Crane 22:n urbaanin karhea ulkoarkkitehtuuri on sovitettu tyylikkäästi paikkaan, joka liittyy alueen aikaisempaan telakkahistoriaan. Myös uudisrakennuksen ja nosturin symbioosi sai työryhmältä kehuja.

Hankkeen ideoija ja sen toteutumista edistämässä ollut ja sen suunnitellut arkkitehti Renni Haroma Arkkitehtitoimisto Haroma & Partnersilta kertoo, että palkinto tuli jonkinlaisena yllätyksenä.

– Tiedän Ruissalon telakan saaneen palkinnon aiemmin, mutta en ollut ajatellut mahdollisia seuraavaksi palkittavia. Tuntuu kyllä mukavalta, että huomioitiin, hän sanoo.

Crane 22 sai alkunsa noin kuusi vuotta sitten, kun Haroma sai ensimmäisen kerran idean projektista. Aiemmin nosturin alla oli telakan vanha pumppaamorakennus. Haasteellisen projektista teki uudisrakennuksen sijoittaminen suoraan nosturin yhteyteen.

– Rakennuspaikka oli todella tarkasti rajattu vanhan pumppaamon mukaan, eli suunniteltavan rakennuksen maksimaaliset mitat oli pitkälti lyöty kiinni. Vanha rakennus oli ollut kerrosta matalampi. Kerrosta korkeampi uudisrakennus piti istuttaa vanhan pumppaamon päälle ja nosturin alle niin, että se menee suojellun nosturin läpi koskematta sen rakenteisiin, Haroma kertoo.

Projektin perimmäinen pyrkimys oli Haroman mukaan tuoda lisäpalvelu rantaan, sillä joen alajuoksulla itärannalla ei ole juuri ravintolapalveluja asutuksen lisäksi. Myös palkinnon myöntänyt työryhmä nosti saman asian esiin: sen mukaan Crane 22 -ravintola tuo asumisrakentamiseen painottuneelle Telakkarannan alueelle kaupunkimaista olemusta, elävyyttä ja kokemuksellisuutta.

Käytön lisäksi Haroma nimeää sijainnin ja alueen historian projektin keskeisinä tekijöinä.

– Saimme maisemasta mielestäni kaiken ilon irti ja pystyimme luomaan paljon laadukasta ravintolatilaa, joka avautuuisosti maisemaan. Telakkahistoriaa sai tuotua esiin materiaaleilla ja loft-henkisellä arkkitehturilla. Rakennus on ulkoarkkitehtuuriltaan moderni, selkeälinjainen ja teollisen ronski, mutta sisällä on intiimi ja ytimekäs tunnelma. Ravintolan sisätilan tummat pinnat ja kurinalainen lämmin valaistus toimivat vastakohtana joenpuoleiselle lasisuudelle ja avaralle, valoisalle näkymälle, Haroma kuvailee.

Hyvän rakentamisen palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin sen sai Syvälahden monitoimitalo Hirvensalossa. Viime vuonna palkinnon sai Ruissalon telakka.

Liisa Kallio