Suola, hiekoitus ja kosteus rasittavat koirien tassuja talvisin

Ilona Myyrä huolehtii koiriensa Waltsun ja Jlon tassuista pitämällä ne kuivina ja leikkaamalla tassukarvat lyhyiksi.

Koirien tassut kohtaavat monia haasteita talvella. Pienet haaverit voi hoitaa kotona, mutta pitkäaikaiset ongelmat on hyvä tutkituttaa eläinlääkärillä.

LEMMIKIT.

Ensin kosteaa alkutalvesta, sen jälkeen sataa paljon lunta ja pakkanen kiristyy, tiet hiekoitetaan – Suomen talvikelit ovat hyvin vaihtelevia varsinkin Etelä-Suomessa, ja se aiheuttaa omat haasteensa ulkona lenkkeileville koirille. Vastaava eläinlääkäri Kaisa Saarinen Turun keskustan Omaeläinklinikalta kertoo, että varsinkin kosteus rasittaa koirien tassuja.

– Jos on tassuvaivaa jo ennestään, niin kosteat kelit ovat koiralle pahimmat. Pakkanen on myös oma haasteensa, kuten myös kova ja jäinen hanki. Kun teitä taas suolataan ja hiekoitetaan, niin suola kuivattaa tassuja ja sepeli voi olla hyvinkin terävää ja saada aikaan haavoja. Ylipäätään anturoiden iho voi kuivua talvella, hän sanoo.

Aina tassuongelmat eivät ole yksiselitteisiä.

– Tassujen sairaudet ja tulehdukset ovat monisyisiä, ja taustalla voi olla esimerkiksi allergisia sairauksia tai rakenteellisia ongelmia. Kosteus saa helposti aikaan bakteerien muhimista ja hiivaa. Sitten tulehdus voi päästä tassuihin, minkä takia iho ärtyy.

Koirat ovat olleet aina osa nousiaislaisen Ilona Myyrän elämää. Tällä hetkellä hänen kotonaan asustaa kaksi valkoistapaimenkoiraa, joiden kanssa on tullut harrastettua lähes jokaista lajia turkulaisessa Turun Murre -koirakoulussa. Koirien myötä niiden tassujen hyvinvoinnista huolehtiminen on tullut tutuksi.

– Tänä talvena on pitänyt leikata tassukarvat lyhyiksi, ettei niihin tule paakkuja. Koira voi repiä paakun jopa itse irti, jolloin voi tulla haavoja. Yhdellä aiemmalla koiralla oli myös todella tärkeää, että tassut pestiin suolasta ja kuivattiin lenkin päätteeksi, jotta kosteus ei jää muhimaan. Tassujen hoidossa on hyvä ottaa huomioon myös ruokavalio, jotta koira saa tarpeeksi ravintoaineita ja öljyjä, Myyrä kertoo.

Kaksi kääpiösnautseria omistava, Uudenkaupungin Kalannissa asuva Kirsi Fredling on Myyrän kanssa samoilla linjoilla. Fredling harrastaa nuoremman koiransa kanssa agilitya koirakerho Rähmä-Käpälissä, jolloin koiran tassujen hyvinvoinnin tarkkailu on tärkeää.

– Tassukarvojen lyhyenä pitäminen on todella hyvä keino pitää tassut kunnossa. Leikkaan karvat lyhyeksi ihan kainaloihin saakka. Myös jalkojen kuivaaminen on todella tärkeää lenkin päätteeksi. On myös hyvä katsoa, että kynnet ovat lyhyet, etteivät ne jää kiinni mihinkään, Fredling sanoo.

Tassuista huolehtiminen on osa Kirsi Fredlingin ja hänen koiriensa Jekun ja Oskun arkea.

Eläinlääkäri Kaisa Saarinen yhtyy Myyrän ja Fredlingin puheisiin.

– Tassut eivät saisi jäädä märiksi ulkoilun jälkeen, ja kynnet on pidettävä lyhyinä. Ennen talvea voi myös aloittaa rasvahappolisän, jos tietää tassujen kuivuvan talvella. Päivittäinen rasvaaminen ja tossut ovat auttaneet monia. Jos tassut vaivaavat kovasti, niin voi olla tarve myös lääkitykselle, Saarinen kertoo.

Tassuista huolehtiminen on osa Myyrän viikoittaista arkea koirien kanssa vuodenajasta riippumatta.

– Tassukarvat on leikattava joka viikko, sillä ne kasvavat hurjaa vauhtia. Se auttaa myös kesäisin siinä, ettei hiekkaa tule sisälle tassujen mukana. Koira voi myös liukastua helpommin, jos tassukarvat ovat pitkät. Märillä keleillä tassuja huolletaan tarpeen ja kelin mukaan, hän sanoo.

Hyvä keino tassujen kunnosta huolehtimiseen on tassujen läpikäymisen lisäksi koiran olemuksen tarkkailu. Jos koira esimerkiksi alkaa nuolla tassujaan tai ontua, kertoo se jonkin olevan vialla.

– Joskus voi esimerkiksi sepeliä tai hiekan jyviä painautua tassuun tai anturoihin voi tulla haavoja. Nuoleminen voi johtua esimerkiksi tällaisista vaivoista. Pieniä haavoja voi hoitaa kotona puhdistuksella ja haavavoiteilla, mutta jos vaiva jatkuu tai on isoja haavoja, kannattaa hakeutua eläinlääkäriin, Saarinen kertoo.

Vaikka esimerkiksi kosteus vaivaa koirien tassuja talvisaikaan, on tassujen kuntoa hyvä tarkkailla myös muina vuodenaikoina. Tassuvaivat ovatkin kiinteä osa Saarisen työpäiviä.

– Syksyllä ja talvella tassut tuntuvat vaivaavan eniten pitkien kosteiden kausien jälkeen. Itselläni on sellainen tuntuma, että haavaumia ja kynsivaurioita on taas enemmän kesällä, jolloin mennään ja tehdään paljon koiran kanssa. Tassuvaivoja hoidetaan kuitenkin ihan päivittäin.

Liisa Kallio