Turun Linnanniemen alueen persoonallisuus hahmottuu Sataman tarinoita -sarjassa

Kuvia ja tarinoita satama-alueen arjesta ja lähihistoriasta kerätään kokoon

Turun merimieskotina ja -kirkkona aikoinaan toiminut rakennus osoitteessa Linnankatu 87 vuonna 1959. Kuva: C.J. Gardberg / Turun museokeskus.

Turussa jatketaan Linnanniemeen liittyvien tarinoiden ja muistojen tallentamista osana #ElämääTurussa-teemaa Prikka-palvelussa. Sataman tarinoita -sarjaa voi seurata helmi- ja maaliskuun aikana sosiaalisessa mediassa sekä Historian ja tulevaisuuden museon verkkosivuilla. 

HISTORIA. Sataman tarinoita sarja on osa viime syksynä lanseerattua Elämää Turussa kokonaisuutta. Juttusarjan sisällöt pohjautuvat Turun museokeskuksen vuosina 20192020 tekemään alueen nykydokumentointiprojektiin. Projektissa taltioitiin muuttuvan Linnanniemen nykytilaa ja siellä asuvien tai työskentelevien ihmisten ajatuksia ja muistoja.

– Nykydokumentointia tehdään haastattelemalla, kuvaamalla ja havainnoimalla. Näin saadaan arvokasta tietoa ajan ilmiöistä, juuri tässä hetkessä taltioituna, kertoo Museokeskuksen nykydokumentoinnista vastaava tutkija Milla-Lotta Kemiläinen.

Turun museokeskuksen nykydokumentointiprojektiin ovat osallistuneet Turun linnaa vastapäätä asuvat Seppo Manner ja Taina Rantala. Kuva: Ville Mäkilä.

Kiehtovana osana juttusarjaa muodostavat Museokeskuksen valokuvaaja Ville Mäkilän muotokuvat, joissa ihmiset on kuvattu koti- tai työympäristössään, itselleen merkityksellisissä paikoissa arjen keskellä. Alueen pitkää historiaa tulee kerrottua rakennuksien ja muotokuvien ihmisten paikkoihin liittämien tarinoiden kautta. Linnanniemen kärjessä sijaitsevalla satamalla on ollut keskeinen rooli alueen historiassa, ja sataman toiminnot ovat olennainen osa merellistä aluetta tänäkin päivänä. Alueelta löytyy satamatoimintojen lisäksi myös ravintoloita ja muita yrityksiä, lastentarha, museoita ja yksityisasuntoja.

Turun Linnanniemen alue muuttuu voimakkaasti seuraavien vuosikymmenien aikana. 

Alueen ensimmäisenä uudisrakennuksena toteutetaan Historian ja tulevaisuuden museo, joka on suunniteltu avautuvaksi vuonna 2029 juhlistamaan Turun 800-vuotisjuhlavuotta. Alueelle sijoittuu tulevaisuudessa myös asuntoja sekä erilaisia liike- ja toiminnallisia tiloja.

Jokaisella kaupungilla ja kaupunginosalla on oma identiteettinsä ja rosoisuutensa. Sataman tarinoita -sarjan kautta hahmottuu kuvaa Linnanniemen luonteesta; alueen persoonallisuudesta. Museoilla on usein suuri vaikutus niihin yhteisöihin, joiden yhteyteen ne sijoitetaan, mutta myös toisin päin: Sijaintipaikalla on iso merkitys Historian ja tulevaisuuden museon toimintaa ja konseptia ajatellen.

Museon sijaintipaikan sielun ja luonteen merkitystä sekä sisältötyössä että tulevassa arkkitehtuurisuunnittelussa ei voi korostaa liikaa. Museon tila ja sisältö voivat hyvässä suunnittelussa olla vahvassa vuorovaikutuksessa keskenään, ja niitä voi ja pitää työstää rinnakkain. Kukapa voisi paremmin kertoa Linnanniemen ainutlaatuisuudesta, kuin ne ihmiset, jotka ovat siellä syntyneet ja kasvaneet, tai tekevät alueella työtään, pohtii hankepäällikkö Joanna Kurth.

Sataman tarinoita -juttusarjan sisällöt julkaistaan aihetunnisteilla #ElämääTurussa ja #SatamanTarinoita Historian ja tulevaisuuden museon verkkosivulla, Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä sekä Turun museokeskuksen YouTube-kanavalla.

Prikka-palvelussa kuka tahansa voi tallentaa sataman aluetta koskevan muistonsa ja kokemuksensa. Sen voi tehdä kirjautumalla palveluun sähköpostilla tai anonyymisti. Tallennetut #ElämääTurussa-teemaiset tarinat ovat palvelussa kaikkien nähtävillä. 

Turun Seutusanomat