Saaristo liikkuu jälleen viikon ajan tammikuussa

Kilometrejä kertyy esimerkiksi kävelylenkeillä.

Mukana tapahtumassa on kuusi saaristokuntaa.

KUSTAVI.

Saaristo liikkuu -tapahtuma motivoi saariston asukkaita jälleen liikkumaan 16.-24.1. Aiemmin Saaristomarssina tunnetussa tapahtumassa mukana ovat Kustavin lisäksi Kemiönsaari, Parainen, Naantali, Taivassalo ja Masku. Viime vuonna voittajaksi selviytyi Taivassalo, ja Kustavi jäi toiselle sijalle.

– Kustavi on yleensä pärjännyt hyvin ja ollut kärkikahinoissa mukana. Osallistujia on vuosittain ollut noin 100, Kustavin vapaa-aikasihteeri Markus Malmelin kertoo.

Tapahtumassa saaristokuntien asukkaat keräävät kilometrejä valitsemallaan tavalla kuten pyöräilemällä tai kävelemällä. Kerätyt kilometrit ilmoitetaan Kustavissa eri kirjauspisteisiin tai sähköpostitse Malmelinille. Kirjauspisteitä on muun muassa Vartsalassa museonmäellä ja kunnanviraston pihalla.

– Viime vuonna oli ensimmäisen kerran niin, että kaikki ulkoliikuntamuodot ovat sallittuja, kunhan matkan pystyy mittaamaan. Esimerkiksi sähköpyöräily hyväksytään. Kaukalossa luistellessa matkaa voi olla hankala mitata.

Voittajakunta selviää Malmelinin mukaan viikon 4 loppupuolella. Kerätyt kilometrit suhteutetaan kunnan asukaslukuun. Naantalin ja Maskun kohdalla toimitaan Malmelinin mukaan hieman eri tavalla, sillä kilometrit suhteutetaan kuntien saaristo-osien asukaslukuun eikä kokonaismäärään.

Jokainen kunta palkitsee myös eniten kilometrejä keränneen liikkujan.

– Palkinto riippuu toki kunnasta, mutta Kustavissa on teetetty erilaisia tuotteita palkinnoksi eniten liikkuneelle. Myös muutama palkinto arvotaan osallistuneiden kesken, Malmelin kertoo.

Saaristo liikkuu -tapahtuma voi motivoida etenkin tällä hetkellä paikallisia liikkumaan, kun monet liikuntapaikat ovat sulkeneet ovensa koronaviruksen vuoksi.

– Tapahtuma voi koukuttaa liikkumiseen varsinkin, jos ei muuten tulisi liikuttua. Tapahtuman puitteissa on hyvä aloittaa.Toki myös mahdollisuus voittaa palkintoja voi motivoida. Korona-aikaan on muutenkin kiva, kun tapahtumia ei oikein ole. Toivottavasti sää suosii tapahtumaa.

Liisa Kallio