Koronavirusepidemia ei sammuttanut tiedonjanoa

Kädentaitokurssit ovat suosion kärjessä Kaarinan kansalaisopistossa.

Liikunta- ja kädentaitokurssit suosituimpia Kaarinan kansalaisopistossa.

OPISKELU.

Vieraita kieliä, liikuntaa, kädentaitoja, taidetta, musiikkia, hyvinvointia… Kaarinan kansalaisopiston kurssitarjonta on hyvin laaja ja monipuolinen kattaus, jota läpi käydessä meinaa iskeä valinnan vaikeus. Kevätlukukauden myötä Kaarinan kansalaisopistolla alkaa noin 200 uutta kurssia, jotka eivät olleet vielä syksyllä tarjolla.

– Keväällä on uusina kursseina lasten satujoogaa, perheiden yhteisiä jumppia ja retkiä sekä ruotsia ja ranskaa lapsille. Maahanmuuttajille on suomen kielen alkeiden jatkokurssi. On myös uusia kädentaidon kursseja kuten perinneparkinta, jossa tehdään kalannahasta esimerkiksi käsilaukku. Nojatuolimatkalle pääsee myös Italian matkailukurssilla, joka on nettikurssi, opiston rehtori Risto Jaakola kertoo.

Syyslukukaudella moni kurssi täyttyi, mutta kevään kursseilla on edelleen tilaa. Myös käynnissä oleville kursseille voi hypätä mukaan vauhdista.

– Kevät näyttää tällä hetkellä hyvältä ilmoittautumisten osalta. Lukukauden aloitukseen vaikuttavat kuitenkin koronasuositukset, mutta jos alku viivästyy, voi lukukautta venyttää loppupäästä. Seuraamme tilannetta ja suosituksia, Jaakola sanoo.

Kaarinan kansalaisopistolla vuosi 2020 oli Jaakolan mukaan työntäyteinen. Keväällä kurssit peruttiin yhtäkkiä, ja syyslukukausi vaati paljon valmisteluja. Turvallisuuden takaaminen on opiston ykkösprioriteetti. Jaakola kertoo esimerkiksi kasvomaskien olleen hyvin käytössä.

– Pienensimme kurssien opiskelijamääriä, ja kävimme kaikki tilat läpi. Mietimme, kuinka moni voi olla tietyssä tilassa olla niin, että turvavälit toteutuvat ja toiminta olisi turvallista. Se tarkoitti sitä, että moni jäi kurssien ulkopuolelle, mutta ihmisiä ei voi myöskään ahtaa tiloihin. Luonnollisesti ohjeistamme myös käsihygieniasta huolehtimiseen, hän kertoo.

Vaikka koronavirusepidemia teki viime vuodesta poikkeuksellisen, ei se kuitenkaan estänyt ihmisiä kehittämästä itseään kansalaisopiston kursseilla.

– Oli suorastaan yllättävää, miten paljon ihmiset halusivat osallistua kursseille. Toki kokonaisopiskelijamäärä väheni viime vuodesta, kun kurssien maksimiosallistujamäärää pienennettiin. Kurssit olivat kuitenkin edelleen täynnä. Koen, että olemme toimineet järkevästi, kun opiskelijoita on yhä näin paljon.

Erikoinen vuosi opetti myös uudenlaisia toimintatapoja: kursseja voidaan mahdollisuuksien mukaan muuttaa etäopetukseksi. Esimerkiksi kielenkurssit muuntautuvat helposti etämuotoon.

– Ollaan myös painotettu opettajille, että ulos voi mennä, sillä siellä riski tartunnalle on aina pienempi. Kannustamme muutenkin etäopetukseen varautumista, Jaakola sanoo.

Kaarinan kansalaisopiston nettisivuilla pistää silmään liikunta- ja kädentaitokurssien tarjonta: molempia on noin 80 kappaletta.

– Liikunta- ja kädentaitokursseille on paljon tarvetta, sillä ne ovat suosituimpia. Emme pysty vastaamaan tarpeeseen liikunnan osalta, sillä tiloja ei ole niin paljon. Musiikkia ja kielikursseja on myös paljon.

Jaakola kertoo, että opistolla eletään kevätlukukaudella päivä kerrallaan. Katse on jo ensi syksyssä.

– Päällimmäisenä on toivo sitä, että koronatilanne laantuisi ja antaisi ihmisille mahdollisuuden elää normaalisti. Ensi syksynä tilanne on todennäköisesti parempi, ja pääsemme aloittamaan normaalin lukukauden. Kevät pyritään tekemään niin normaalisti kuin mahdollista. Toivon, että ihmiset löytävät vanhat ja uudet kurssit ja uskaltautuvat osallistumaan edelleen.

Liisa Kallio