Kotiseututyö edesauttaa asuinpaikkaan juurtumista

Kristiina Syrjäsuo asuu Länsi-Turussa Ruohonpään kaupunginosassa. Valokuvan taustalla näkyy kaupunginosan rajalla Kähärin puolella sijaitseva vanha Keskitalo. – Katselen aina iltakävelyillä tätä vanhaa taloa, koska se on osa alueen rakennusperintöä, kertoo Kristiina Syrjäsuo.

TURKU

17 vuoden ajan kotiseutuyhdistys Turkuseuran toiminnanjohtajana toiminut Kristiina Syrjäsuo valittiin toiselle kolmivuotiskaudelle Suomen Kotiseutuliiton hallitukseen. Kulttuurihistoriasta valmistunut maisterina Syrjäsuo on päässyt tekemään koulutuksensa mukaista työtä ja järjestötoimintaa.

Kotiseutuliiton toiminta liittyi työhöni ja opiskeluihini, joten ei ollut kummallista, että se veti puoleensa. Olen aina ollut kiinnostunut esimerkiksi kulttuuriperinnöstä ja kulttuuriympäristöistä. Hallituksen jäsenenä minulla alkoi nyt toinen kolmivuotiskausi. Olin lisäksi vuodenvaihteeseen saakka liiton kaupunkityön jaoston jäsen yhtäjaksoisesti 12 vuotta. Liiton muussa jaosto- ja työryhmätoiminnassa olen yhä mukana, kertoo Syrjäsuo aktiivisuudestaan Kotiseutuliiton toiminnassa.

Tällä hetkellä hän työskentelee Turun museokeskuksessa projektityössä.

 

Kotiseutuliiton kautta Kristiina Syrjäsuo haluaa olla vaikuttamassa muun muassa kulttuuriperinnön vaalimiseen ja ihmisten osallisuuden vahvistamiseen.

Haluan vaikuttaa kestävään kehitykseen kytkeytyvään kulttuuriperintötoimintaan sekä osallisuuden vahvistamiseen. Kotiseututyö voi edistää myös uuteen asuinpaikkaan juurtumista.

Syrjäsuon mielestä olisi tärkeää, että mahdollisimman monet ihmiset olisivat mukana kotiseutunsa kehittämisessä.

Yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia voidaan parantaa huomioimalla moninaisuutta ja saavutettavuutta. Kotiseututoiminta voisi olla näkyvämpi osa kulttuurihyvinvointitoimintaa sekä vahvemmin mukana esimerkiksi kulttuurikasvatussuunnitelmissa. Ylisukupolvinen kotiseututyö eli eri-ikäisten yhteinen kotiseututoiminta on tärkeää, samoin nuorten omaehtoisen kotiseututoiminnan näkyväksi tekeminen.

 

Kristiina Syrjäsuo on innokas veneilijä ja elokuvien ystävä.

Kesät kuluvat pitkälti veneillessä Turun saaristossa. Laituripaikaltamme Merimaskun Särkänsalmesta pääsee veneretkille eri suuntiin. Fanitan erityisesti eurooppalaisia elokuvia ja olen myös aloittanut kitaransoiton opiskelun – alkeet alkavat olla hallinnassa, kertoo Syrjäsuo.

Omasta kotikaupungistaan Turusta Syrjäsuo löytää kiinnostavia aikakausia.

Turun pitkästä historiasta on paljon ammennettavaa. Täältä pitäisi jokaiselle löytyä kiinnostava aikakausi, vuosikymmen tai teema, jota tutkiskella tai harrastaa. Mukaan lukien tietysti murreperintö. Täällä voi myös retkeillä vaihtelevissa maisemissa saaristosta Kurjenrahkan suoalueisiin ja samalla oppia uutta kotiseudusta.

Turun haasteena on sama kuin muillakin kaupungeilla: kaupunkikeskustan elävöitys vaatii jatkuvia toimenpiteitä, pohtii Syrjäsuo.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö ja Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Liiton noin 850 yhteisöjäsenestä yli 700 on paikallisyhdistyksiä. Kotiseutu-, kaupunginosa-, museo- ja perinneyhdistyksissä toimii ainakin 150.000 henkeä. Toiminta perustuu paikallisiin lähtökohtiin, tästä pitää huolen myös maakunnista esivaaleilla valittu valtuusto. Liitto kehittää jäsenistön osaamista ja kotiseututyötä kaupungeissa, kunnissa ja maakunnissa.