Aada Aho on raa´an lajin taitaja

Aada Aho juoksi Kalevan Kisoissa pronssia ja oli paras suomalainen maaottelussa Ruotsia vastaan.

YLEISURHEILU.

Moni suomalainen yleisurheilufani yllättyi viime kesänä raisiolaisen Aada Ahon vauhdista neljänsadan metrin aitamatkalla. Ensimmäistä kertaa Kalevan Kisoissa juossut 17-vuotias Raision Kuulan aituri juoksi SM-pronssille ja edusti lisäksi Suomea perinteikkässä Suomi-Ruotsi -maaottelussa.

– Olen erittäin tyytyväinen viime kauteen. Etenkin maaotteluedustus oli minulle todella merkittävä, kertoo Aada Aho.

Aho jättää ensin mainitsematta – vaatimattomuuttaan kaiketi – että hän oli kaiken lisäksi maaottelun paras suomalainen juoksija jääden vain kahden ruotsalaisjuoksijan jälkeen kolmanneksi.

– Muistan, kun sain tiedon siitä, että minut oli valittu maaotteluun. Vedin viimeistä kovaa vetoa treeneissä, ja yleensä valtavan raskas ja hapottava treeni sujui kuin lentäen, kun kuulin maaottelupaikastani, nauraa Aho.

Aada Aho paransi aidatun ratakierroksen ennätystään viime kesänä reilusti yli kaksi sekuntia.

– Tavoitteena oli juosta alle minuutin, mutta kehitystä tuli reilusti enemmän, kertoo ennätyksensä 58,71 Tampereella maaottelussa juossut Aho.

Raaka laji

400 metrin matkat – niin sileä kuin aitamatkakin – ovat erityisen raakoja juoksumatkoja. Paukusta lähtien pitää juosta lujaa, lasketaanhan nelonen vielä pikamatkaksi, mutta vajaan minuutin juoksussa vaaditaan nopeuden lisäksi valtavasti nopeuskestävyyttä.

– Onhan sitä joskus treeneissä tullut mietittyä, että miksi pitää vetää näin raakaa lajia. Monessa yleisurheilulajissa pääsisi tavallaan helpommalla, miettii Aho.

Aada Aho onkin juossut paljon myös satasen aitoja, mutta nuoren naisen ominaisuudet näyttävät sopivan parhaiten juuri 400 metrille.

– Minulla on pitkä, vetävä askel, joka sopii hyvin ratakierrokselle, kertoo Aho.

Ensimmäinen SM-mitali ja maaotteluedustus toimivat innoituksena aina vain tavoitteellisempaan harjoitteluun ja kilpailuun.

– Ensi vuoden päätavoitteeni ovat Tallinnan nuorten EM-kisat ja Keniassa pidettävät nuorten MM-kisat, kertoo 17 vuoden ikänsä ansiosta U20-arvokisoihin tähtäävä raisiolainen.

– Jos kaikki sujuu kuten olemme valmentajani kanssa suunnitelleet, ja jos ensi vuonna voidaan kisoja normaalisti järjestää, näkisin, että EM-mitali on mahdollinen.

Maailmanmestaruuskisojen suhteen Aho on maltillisempi ja kertoo tavoittelevansa finaalipaikkaa. Myös ennätyslukuihin hän toivoo seuraavalle sekuntiluvulle siirtymistä, eli ennätys pitäisi ensi kesänä siirtyä 57-alkuiseen tulokseen.

Aada Ahoa valmentaa Jari-Pekka Triipponen. Aho opiskelee Kerttulin urheilulukiossa.