Suomen ensimmäinen nesteytettyä biokaasua tuottava laitos

Gasumin Turun Topinojalla sijaitseva biokaasulaitos on Suomen ensimmäinen nesteytettyä biokaasua tuottava laitos. Kuva: Gasum/Mika Pakarinen

TURKU.

Turun Topinojalla sijaitseva Gasumin biokaasulaitos on Suomen ensimmäinen nesteytettyä biokaasua tuottava laitos. Laitoksen laajennus ja modernisointi on saatu valmiiksi ja nesteytettyä biokaasua tuottavan laitoksen avajaisia vietettiinkin viime torstaina 12. marraskuuta.

Laitos on malliesimerkki kiertotaloudesta, sillä Turun seudun jätevesilietteistä jalostetaan biokaasulaitoksella polttoainetta liikenteeseen ja merenkulkuun sekä raaka-aineita teollisuuteen.

Biokaasun nesteytys mahdollistaa kaasun kuljettamisen entistä sujuvammin.

– Turun laitoksemme on Suomen ainoa biokaasulaitos, jossa biokaasu nesteytetään. Nestemäinen biokaasu on helppo kuljettaa käytettäväksi muun muassa liikenteen ja merenkulun polttoaineeksi, kertoi Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Kiertotalous on entistä enemmän tapetilla ilmastonmuutoksen vuoksi. Turun laitoksella tuotetaan biokaasua jätevesilietteistä, joten laitoksen toiminta on erinomainen esimerkki ilmastoa säästävästä kiertotaloudesta.

– Uuden laitoksemme ansiosta pystymme edistämään ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtävää työtä, myhäili Lamminen.

Merkittävä tuki ministeriöltä

Turun biokaasulaitoksen laajennus oli yksi Juha Sipilän hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeista, koska tällainen hanke edistää voimakkaasti ympäristönsuojelua ja ilmastonmuutoksen torjumista.

– Iso kiitos sekä edelliselle että nykyiselle hallitukselle. Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän tuen ansiosta pystyimme toteuttamaan investointihankkeemme nopealla aikataululla, kiitteli Johanna Lamminen.

Jätevesilietteistä tuotettavaa nestemäistä biokaasua voidaan käyttää polttoaineena muun muassa kaasukäyttöisissä rekoissa, joiden hankintaa hallitus aikoo tukea miljoonalla eurolla.

– Turussa tuotettua ilmastoystävällistä biokaasua tankataan varmasti tulevaisuudessa useiden rekkojen tankkeihin, ennusti Lamminen.