Ruokaostokset voi tehdä poistumatta omalta pihalta

Raisiolainen Lauri Henttinen on vuoden ajan käyttänyt Viilean ruokapostilaatikkoa ja tilannut viikoittaiset ruokaostoksensa Naantalista K-Supermarket Ellenistä.

RUOKAOSTOKSET.

Naantalissa ja Raisiossa on ollut vuoden verran toiminnassa pilottihanke, jossa ihmiset voivat ostaa ruokaostoksensa netissä ja noutaa ne omalla pihallaan olevasta Viilea-kaapista. Viilea-kaapissa yhdistyvät postilaatikon ja jääkaapin ominaisuudet. Kaapin alaosa on +5 astetta kesät talvet.

Raisiolainen Lauri Henttinen on käyttänyt palvelua aktiivisesti ja on erittäin tyytyväinen.

– Palvelu toimii erittäin hyvin, me olemme tyytyväisiä, kun pääsimme pilottihankkeeseen mukaan, kehuu Henttinen.

Henttinen tilaa ostoksensa naantalilaisen K-Supermarket Ellenin nettikaupasta joko kännykällä tai tietokoneella. Kuljetusliike hakee Henttisen tilauksen Ellenistä ja toimittaa sen Raisioon Henttisten talon pihalla olevaan, Viilean asentamaan ruokapostilaatikkoon.

– Keväällä pahimpaan korona-aikaan totesimme, että tämä palvelu on ollut iso helpotus. Arkemme on muutenkin kiireistä, joten ruoan ostaminen netistä säästää aikaa ja vaivaa, kertoo Henttinen.

Henttinen on huomannut myös mukavan muutoksen ruokalaskuissa.

– Kaupassa käydessä tulee aina tehtyä heräteostoksia. Netissä niitä ei tule yhtä helposti. Meidän ruokavalikoimamme on myös muuttunut monipuolisemmaksi, ostamme esimerkiksi entistä enemmän erilaisia hedelmiä.

Ruoat ja posti lukitussa kaapissa

Viilean asentamassa ”ruokapostilaatikossa” on oma lokeronsa postille ja oma viileä osastonsa ruokaostoksille. Viileään osastoon mahtuvat lähes kaikki Henttisen perheen viikottaiset ruokatarvikkeet.

– Teen tilauksen yleensä tiistai-iltana tai varhain keskiviikkoaamuna, ja saan kännykkääni kuittauksen toimituksesta keskiviikkona iltapäivällä. Ruoat toimitetaan pahvilaatikoissa, joita mahtuu kaappiin kolme. Periaatteessa siinä ovat meidän viikon ruokaostokset, kertoo Henttinen.

Kaikki toimii digitaalisesti. Tilaus, toimitusviesti ja kaapin avaus toimivat kaikki kännykän avulla.

– Digitaalisuus mahdollistaa vaikka mitä. Voimme tehdä ostoksia ruokareseptien mukaan tai tallentaa viikottaiseen listaan omat vakiosuosikkimme. Kaiken kaikkaan tämä palvelu on ollut meidän arkeemme iso helpotus ja olemme erittäin tyytyväisiä, kertoo Lauri Henttinen.

Kauppias kannustaa ihmisiä mukaan

Pilottihankkeessa mukana olevan naantalilaisen K-Supermarket Ellenin kauppias Minna Lunden kertoo niinikään asiakkaiden olleen erittäin tyytyväisiä uuteen palveluun.

– Naantalissa ja Raisiossa on asiakkailla nyt parikymmentä Viilea-kaappia käytössä. Meillä on neljä todella aktiivista asiakasta, jotka tilaavat säännöllisesti tuotteensa omaan ruokapostilaatikkoonsa. Palaute on ollut todella positiivista, kertoo Lunden.

Tietoisuuden lisääminen uudesta tavasta tehdä ruokaostoksia on kuitenkin ollut haasteellista.

– Ne, jotka ovat ottaneet palvelun käyttöönsä, ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Monet kuitenkin epäröivät. Esimerkiksi omalle pihalle asennettavan kaapin koko on askarruttanut asiakkaita – mutta mukaan lähteneet ovat huomanneet, että kaappi on itseasiassa yllättävän tilava. Kaapin lukittavuus on myös asiakkaille tärkeää, kertoo Lunden.

Kaapin kylmäosa on tilavuudeltaan 157 litraa ja yläosa 15 litraa. Kaappiin mahtuu noin kuusi täyttä muovikassillista tuotteita, mikä vastaa noin kolmea Viilean käyttämää pahvilaatikkoa.

Säästöä ja tautien ehkäisemistä

Kaappeja toimittavan Viilean Marko Liski näkee alan vahvan tulevaisuuden.

– Yksityisten asiakkaiden osalta tämä toimii kenelle tahansa. Kuljetuksissa ei ole aikaikkunoita, kun kaappi on lukittava. Koska asiakkaan ei tarvitse olla kotona vastaanottamassa toimitusta, kuljetusketju pysyy aikataulussaan. Toivottavasti yhä useampi asiakas innostuu tästä, sillä sitä kautta myös kuljetusten kustannuksissa saadaan säästöä – ja samalla hiilijalanjälki pienenee.

Nettiostoksilla ja aikaikkunoista riippumattomilla kuljetuksilla vältettäisiinkin turhaa autolla ajamista ja samalla vähennettäisiin turhia tartuntariskejä.

– Mahdollisuudet myös julkisella puolella ovat todella laajat. Otetaan esimerkiksi vanhuspalvelut. Jos kaupunki tai kunta tilaa vanhuspalvelun ruoat netistä, ei kodinhoitajien tarvitse tehdä ruokaostosmatkoja. Tällöin säästyisi aikaa vanhuksille, turha ajaminen jäisi pois ja näin korona-aikana turhat kontaktitkin jäisivät pois.

Ruokatoimitusten lisäksi kaappiin voidaan tuoda valtakirjalla myös paketit K-supermarket Ellenin asiamiespostista.

Kaapin energiankulutus, joka on joitakin mietityttänyt, on nykytekniikan ja eristyksen ansiosta pieni.

– Kaapin kulutus on vuositasolla kymmenen euron luokkaa, kertoo Marko Liski.