Kaksi kuukautta toiminnassa ollut omatoimikirjasto saanut paljon kiitosta paimiolaisilta

Omatoimikirjastoa pääsee käyttämään kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kuva: Arja Pesonen.

Omatoimikirjastoon voi tulla muun muassa lukemaan, hakemaan varauksia tai käyttämään tietokonetta.

PAIMIO. Syyskuussa avatun Paimion omatoimikirjaston toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Kirjastonjohtaja Arja Pesonen kertoo, että alkuvaiheen tekniset ongelmat on selätetty ja asiakkaat ovat ottaneet käyttöön kauan toivomansa omatoimikirjaston.

– Alussa kirjaston sisäoven kirjautumisohjelma kaatui aamuisin, mutta se korjattiin. Ilmeisesti joillakin käyttäjillä on vielä vaikeuksia löytää kirjautuessa oikeaa skannauskohtaa kirjastokortin viivakoodille. Myös pin-koodin näppäily pitää tapahtua 15 sekunnissa. Ohjeistamme mielellämme omatoimikirjaston käytöstä kirjaston palveluaikoina, Pesonen sanoo.

Hänen mukaansa suoraan kirjaston henkilökunnalle tullut palaute on ollut positiivista. Moni omatoimikirjaston käyttäjä nauttii siitä, että kirjastoon voi tulla hiljaisina aikoina.

– Kirjastossa käy paljon koululuokkia, ja koulun jälkeen moni lapsi tuleen tänne viettämään aikaa. Silloin voi olla hieman hälinää. Osa asiakkaista tykkääkin käydä aikaisin, sillä aamulla ja myös illalla on rauhallista. Selkeästi omatoimikirjasto on jo tuttu monelle muualta, kun niin taidokkaasti käytetään tätä palvelua. Sitä on ollut ilo seurata.

Omatoimikirjasto oli paimiolaisten toiveena

Omatoimikirjasto on asiakkaiden käytössä kirjaston palveluaikojen ulkopuolella klo 7-21. Sisään pääsee kirjastokortilla ja tunnusluvulla, joka on sama kuin sähköisissä palveluissa. Omatoimikirjastossa onnistuu kirjojen palauttaminen, lainaaminen ja varausten hakeminen. Myös tietokoneet ovat käytössä. Osa asiakkaista tulee Pesosen mukaan esimerkiksi lukemaan lehtiä ja käyttämään lukusalia.

Konseptina omatoimikirjasto ei ole uusi. Paimiossa ajatus siitä on kytenyt jo muutaman vuoden ajan, mutta käytännön järjestelyt ja talousasiat jarruttivat hanketta. Kuitenkin aluehallintovirastolta saatu avustus ja paimiolaisten oma aktiivisuus laittoivat vauhtia rattaisiin.

– Asiakkaat ovat paljon kommentoineet sitä, että aukioloaikojen pitäisi olla laajemmat. Moni paimiolainen käy esimerkiksi Turussa töissä, jolloin voi olla vaikeaa ehtiä kirjastoon ennen iltaseitsemää. Myös viikonloppuja on toivottu. Kaupunkilaiskyselyssä osattiin myös ehdottaa omatoimikirjastoa, joten siitä se sitten lähti kaupunkilaisten toiveesta, Pesonen kertoo.

Liedon omatoimikirjasto suljettiin viikonloppujen osalta lokakuun alkupuolelta lähtien nuorten aiheuttamien järjestyshäiriöiden ja tekemän ilkivallan vuoksi. Paimion omatoimikirjastossa samankaltaisia ongelmia ei ole ollut.

– Meillä tiloja ei ole sotkettu eikä ole tullut palautetta asiasta. Muutama asiakas on kommentoinut toivovansa, että ihmiset osaisivat käyttäytyä eivätkä pilaa palvelua kaikilta, kun se on vihdoin tänne saatu. Omatoimikirjasto perustuu yhteisöllisyyteen ja luottamukseen.

Jatkossakin kirjastoon

Viime keväänä kiinni menneet kirjastot avautuivat jälleen asiakkaille kesäkuun alussa. Kuitenkin omatoimikirjastot pysyivät suljettuina, sillä henkilökunnan olisi pitänyt olla valvomassa turvavälien toteutumista. Pesonen toivoo, että tällaiseen tilanteeseen ei enää päädytä.

– Syyslomalla vanhemmat ihmiset totesivat, että olisi pitänyt tulla muuhun aikaan, kun kirjastossa oli enemmän asiakkaita. Pidemmät aukioloajat mahdollistavat etäisyyksien pitämisen. Kirjastot ovat tärkeitä tiedonsaannin kannalta, sillä moni tulee tänne lukemaan lehtiä ja käyttämään tietokonetta. Toivon, että palvelut pyrittäisiin pitämään jatkossakin auki.

Liisa Kallio