Naantalin Vanhankaupungin rantaan saatiin uutta valaistusta

Naantalin Vanhakaupunki sai uutta valaistusta.

NAANTALI.

Naantalin Vanhankaupungin rantaan on saatu uutta valaistusta. Uudet valoelementit on asennettu Vanhankaupungin rantalaitureille sekä Mannerheiminkadun ja Nunnakadun päähän, joissa voi ihastella kahta tarinallista kuviovaloa.

Rantalaiturille saatiin uusi kaidevalaistus, led-spottivalaisimet, jotka valaisevat kulkupinnan keilamaisilla valoalueilla kaiteen alta. Mannerheiminkadun päässä maahan heijastuva valokuvio kuvaa Naantalin auringon säteitä, ja Nunnakadun päädyssä kuviot ovat saaneet aiheensa purjelaivojen mastoista ja köysistöstä.

Uudistuksen tarkoituksena on kehittää rannan valaistusta ja tarjota viihtyvyyttä paikallisille asukkaille ja vierailijoille.

– Valaistuksen myötä Vanhankaupungin rantaan halutaan tuoda uutta mielenkiintoa pimeän aikaan. Rantalaituri on koettu pimeänä, ja siksi sen valaistusta haluttiin kehittää. Kuviovaloilla haluttiin tuoda iloa ja yllätyksiä kulkijoille pimeän tullessa, kertoo Naantalin kaupungin suunnitteluinsinööri Heli Ojanen.

Uutta valaistusta on suunniteltu Vanhankaupungin rannan historiaa ja kulttuuriympäristöä kunnioittaen. Ojanen kertoo, että tärkeitä periaatteita suunnittelussa ovat olleet muun muassa tunnelmallisuus ja valosaasteen minimointi. Rantalaiturin ledivalot on integroitu osaksi kaiteita, jotta alueella on voitu säästää tilaa ja vähentää visuaalisten elementtien määrää.

Kuviovalojen teemat juontavat juurensa Naantalin historiaan. Mannerheiminkadun päässä oleva kuviovalo kuvastaa Naantalin aurinkoa, mutta kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa kertoo, että kuvio tällä paikalla tuo myös toistuman vanhasta. Aikoinaan samoilla paikkeilla Mannerheiminkadun päässä oli asfalttiin maalattu aurinkokuvio, jonka Uurasmaa muistaa Unikeonkestien piirustuskilpailupaikkana.

Nunnakadun päässä oleva, purjelaivan köysistöä kuvaava valo taas on paikalla, josta purjehtijat entisaikoina rantautuivat, Uurasmaa kertoo. Purjelaivat eivät tulleet rantaan saakka, vaan laivat ankkuroitiin lahdelle ja purjehtijat rantautuivat pienemmillä veneillä luostarikaupunkiin.