Mörk Ö -tapahtuma järjestettiin jo viidennen kerran Kustavissa

Kustavilaiset koululaiset osallistuivat Mörk Ö -tapahtumaan tekemällä oman mörönpelättimensä.

Nelipäiväinen tapahtuma keräsi mukavasti osallistujia.

KUSTAVI.

Mörk Ö -tapahtuma toi jälleen iloa ja eloa marraskuun pimeyteen 11.-14. marraskuuta Kustavissa. Tapahtuma käynnistyi keskiviikkona 11. marraskuuta avajaisilla, jonne saapui paikalle itse Mörkö. Sen johdatuksella avajaiskulkue siirtyi Kustaan puistoon, jossa oli esillä koululaisten tekemiä mörönpelättimiä.

– Kulkueeseen osallistui noin 30 ihmistä. Kulkuetta johti Mörkönä esiintynyt Tapio Kordelin, joka lupautui rooliin lyhyellä varoitusajalla. Kulkue meni oikein hyvin. Mörönpelättimet olivat uusi juttu tänä vuonna, ja niihin saatiin mallia Uudestakaupungista, Mörk Ö -työryhmän jäsen Hilkka Oksama-Valtonen kertoo.

Avajaiskulkueen lisäksi nelipäiväinen tapahtuma sisälsi muun muassa musiikki- ja runoesityksiä, työpajoja ja luentoja. Esimerkiksi torstaina 12. marraskuuta lapsille oli varjo- ja nukketeatteriesitys ja perjantaina 13. marraskuuta Mörk Ö -joogaa. Osa ohjelmasta striimattiin.

– Uudessakaupungissa, Helsingissä ja Saimaan rannalla saakka oli seurattu Mörk Ö -viikkoa striimien kautta. Yksikin katselija oli seurannut luentoja omasta keinutuolistaan. Eri ohjelmanumeroita striimattiin yli 1000 kertaa, Oksama-Valtonen sanoo.

Iloa, eloa ja valoa

Kustavin kunta järjesti Mörk Ö -tapahtuman viidennen kerran. Oksama-Valtonen kertoo sen taustalla olevan pimeän marraskuun elävöittäminen.

– Marraskuussa kesä on jo mennyt, mutta joulukiireet eivät vielä näy. Ideana onkin tuottaa iloa ihmisille. Mörköön liittyy myös ajatus siitä, että ihminen kohtaa pimeässä pahimman pelkonsa ja oppii nauramaan ja iloitsemaan elämästä huolimatta siitä, mitä kaikkea kamalaa ihminen voi kohdata pimeänä vuodenaikana.

Tapahtumassa otettiin myös turvallisuus huomioon.

Maskeja ja käsidesiä oli varattu ihmisten käyttöön, ja olimme ilmoittaneet, että tapahtuma toteutetaan turvavälein ja voimassa olevien ohjeiden mukaan. Esimerkiksi Tuulentuvalla jaettiin maskeja osallistujille.

Toimintaan mukaan

Vaikka koronavirus verotti osallistujia tämän vuoden tapahtumassa, on Oksama-Valtonen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. Ensi vuoden tapahtuman suunnittelu on jo aloitettu.

Mörkö-viikon kehittelytyöryhmä ottaa ideoita vastaan ja toimintaan saa tulla mukaan. Myös yritykset ovat tervetulleita. Esimerkiksi Friisilän tila teki hienon peikkopolun tänä vuonna tapahtuman yhteyteen.

Liisa Kallio