Lukioiden erikoinen koronavuosi

Nousiaisten lukion rehtori Anett Blom kehuu abiturienttien sopeutumista poikkeuksellisiin oloihin.

NOUSIAINEN.

Keväällä, ylioppilaskokeiden ollessa täydessä vauhdissa, Nousiaisten lukion rehtori Anett Blom kuuli uutisen, jota ei uskonut todeksi.

– Tulin muistaakseni äidinkielen ylioppilaskokeen valvonnasta, ja vararehtori Lassi Laamanen kysyi, olenko lukenut uutisen Ylioppilastutkintolautakunnan tekemistä aikataulumuutoksista. Ryntäsin koneelleni ja luin lautakunnan tiedotteen, jota en uskonut todeksi, muistelee Anett Blom.

Ylioppilastutkintolautakunta päätti koronapandemian takia muuttaa yo-kokeiden aikatauluja kesken koerumban. Päätöshän oli pitkälti pakollinen, sillä sen avulla koeaikaa lyhennettiin ja edesautettiin abiturienttien selviämistä kirjoituksen yli ilman suurta koronasairastumisen riskiä. Päätöksellä pelattiin siis aikaa.

– Se oli niin järeä toimenpide, etten ollut sitä uskoa todeksi. Mutta koeaikataulun tiivistäminen viikolla oli kuin olikin totta, ja meidänkin piti nopeasti sopeutua muutokseen.

Kuten niin monissa muissakin oppilaitoksissa, myös Nousiaisten lukiossa laitettiin kevään aikataulut yhden illan aikana uusiksi.

– Rakensin kokonaan uusiksi yo-kokeiden valvontavuorot. Yksi sunnuntai siinä meni, kertoo vararehtori Lassi Laamanen esimerkkinä koronamuutoksista.

Kahdelle abille urakka

Kun kevään kirjoitusten viimeinen viikko jäi pois, kahdelle Nousiaisten lukiosta kirjoittaneelle abille tuli viiden kokeen urakkaviikko.

– Välipäivät jäivät kahdelta abilta kokonaan pois. Hekin kuitenkin selvisivät urakastaan ja saivat ylioppilaslakin – tosin perinteisiä lakkiaisiahan ei voitu keväällä pitää, muistelee Anett Blom.

Vaikka ylioppilaskokelaat aluksi säikähtivät aikataulumuutoksia, sopeutuminen oli kuitenkin tarvittavan nopeaa ja kaikki 72 keväällä kirjoittanutta abia ovat nyt ylioppilaita.

– Kaikkein suurin pelko heillä taisi olla se, että lakkijuhlia ei voi järjestää. Keväällä ei voinutkaan, joten virallinen lakituspäivä hoidettiin etänä. Pääsimme kuitenkin juhlistamaan kevään ylioppilaita elokuun viimeisenä lauantaina pidetyssä lakkijuhlassa, kertoo rehtori Blom.

Syksyn yo-kokeet pidettiin Nousiaisissa Nummen koulun salissa, sillä Henrikin yhtenäiskoulun sali on tällä hetkellä osin ruokailukäytössä.

– Syksyn kirjoitukset sujuivat oikein hyvin. Abit olivat kaksi viikkoa ennen kirjoituksia etäopetuksessa. Tällä järjestelyllä haluttiin vähentää sairastumis- ja altistumisriskejä. Se onnistuikin hyvin, sillä abiturienttien keskuudessa ei ollut altistumistapauksia, ja kaikki pääsivät kirjoittamaan syksyn kokeitaan ilman ongelmia.

Nousiaisten lukiossa on nyt 83 abiturienttia.