Kaivo – Yrjö Jylhän talvisotarunoja

Turun Linnan kirkossa on tulevana sunnuntaina taitavia runonlausujia.

TURKU.

Turun Lausuntakerhon miehistä koostuva ryhmä esittää Lasse Vahtolan käsikirjoittaman koosteen Yrjö Jylhän ”Kiirastuli” runokokoelmasta sunnuntaina 15. marraskuuta Turun linnan kirkossa alkaen kello 15.

Yrjö Jylhä tunnetaan erityisesti talvisodan runoilijana. Jylhän Kiirastuli-kokoelman runot kuvaavat miesten kokemuksia rintamalla rajuissa taisteluissa. Osansa sodasta saivat kuitenkin myös kotirintama, Turku ja Turun linna. Kun Kaivo-esitys kuullaan ja nähdään nyt Turun linnan kirkossa, ollaan eräässä mielessä autenttisella paikalla.

Välirauhan aikana kevättalvella 1941 kirjoitettu Kiirastuli jäi Jylhän viimeiseksi runokokoelmaksi. Sota muutti peruuttamattomasti Jylhän elämän ja karisti tavanomaiset sankarikäsitteet. Loppuun asti säilyivät kuitenkin kiintymys kotiin, syvä velvollisuudentunto ja soturijoukon kohtalonyhteys, jota ei mikään pystynyt korvaamaan.

Esityksen käsikirjoituksesta vastaa Lasse Vahtola ja ohjauksesta Maaret Perälä. Lausujat ovat Timo Leinonen, Matti Pennanen, Lasse Vahtola, Reijo Virtanen, kertojana toimii Maaret Perälä. Talvisodan lauluja esittää laulu- ja soitinyhtye The Blond Aleksandra, Auni Frantti, Varpu Ruohonen, Lasse Vahtola. Esitys on Runoviikko-festivaalin ohjelmistoa.

Koronarajoitusten vuoksi kirkkoon voidaan ottaa korkeintaan 60 henkeä. Yleisölle suositellaan myös kasvomaskin käyttöä.