Tieliikennelaki muuttui kesällä – tiesitkö näistä lakimuutoksista?

Pysäköinti myös vasemmalle on nykyisin sallittua. Kuva: Liikenneturva/Kaakinen.

LIIKENNE.

Oletko ihmetellyt kadunvarsille vasemmalle – “väärälle” – puolelle parkkeerattuja autoja? Ne eivät enää ole väärin pysäköityjä, sillä 1. kesäkuuta voimaan tullut uusi tieliikennelaki sallii pysäköinnin kummalle puolelle tietä tahansa.

Pysäköinti on sallittua myös vasemmalle puolelle taajamissa kaksisuuntaisilla teillä. Vasemmalle pysäköitäessä tulee kuitenkin käyttää harkintaa – vasemmalle puolelle pysäköinti ei saa aiheuttaa muille tienkäyttäjille vaaraa tai muuta haittaa. Pysäköitäessä on myös syytä varmistaa, että parkista poistuminen takaisin oikealle kaistalle onnistuu turvallisesti – tilannehan saattaa muuttua pysäköinnin aikana.

Lisää vapautta on tullut myös risteyksien kaistanvalintaan. Kun risteyksessä käännytään suuntaan, johon on useampia ajokaistoja, voi autoilija kääntyä sopivimmalle kaistalle suoraan – enää ei siis tarvitse kääntyä kulkusuunnassa ensimmäiselle kaistalle, vaan esimerkiksi käännyttäessä vasemmalle, risteyksestä voi ottaa suoraan oikeanpuoleisen ajokaistan. Käännyttäessä on luonnollisesti otettava huomioon muu liikenne, ja etenkin ruuhka-aikaan lähin kaista on edelleen se kaikkein turvallisin vaihtoehto.

Pyöräillessä pimeällä

takavalo on tarpeen

Joihinkin asioihin on toki tullut myös aiempaa tiukempaa ohjeistusta. Polkupyöräilijöiden on otettava enemmän vastuuta näkymisestään pimeällä. Polkupyörässä pitää olla valkoista tai vaaleankeltaista valoa eteenpäin näyttävän valaisimen lisäksi jatkossa myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin, kun pyörällä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Polkupyörään kiinnitettävän valaisimen sijaan valo voidaan kiinnittää myös kuljettajaan, esimerkiksi kypärään.

Punaista valoa näyttävän valaisimen saa laittaa pyörään vain taakse.

Pyöräilyyn liittyvä tärkeä tieto on sekin, että lisäkilvellä voidaan sallia polkupyöräily “väärään” suuntaan yksisuuntaisella tiellä. Pyöräilijän on silti kuljettava menosuuntaansa nähden oikealla laidalla.

Lisää tietoa uudesta tieliikennelaista: https://www2.liikenneturva.fi/tieliikennelaki