Sukellushistoriallinen Yhdistys kaipaa tietoja raskaskypäristä

Suomessa valmistetussa raskaskypärässä ei ole rintaosassa soikion muotoista laattaa.

SUKELLUS.

Raskaskypärällä sukeltamisen aika on ohi. Viimeisin oheisten kuvien mukaista kypärää käyttänyt ammattisukeltaja jäi ansaitulle eläkkeelleen vuonna 2012.

Sukeltajat ovat ”menneet”, mutta sukeltajien tarinat ja kypärät elävät edelleen. Kuvan kypärän tarina on lyhyesti siinä, että se on yksi monien maailmalla valmistettujen joukosta, mutta se on valmistettu Suomessa.

Kypärän mallina on ollut englantilainen Siebe-Gormanin kypärä. Suomalainen on kuitenkin mitattaessa hieman kompaktimpi. Parhaiten tämän kypärän, josta asiantuntijat Euroopassa käyttävät nimitystä Siebe-Gorman, Made in Finland erottaa kypärän rintaosasta puuttuvasta soikion muotoisesta laatasta. Aidossa Siebe-Gormannissa laatassa on valmistajan Siebe-Gormannin nimi ja merkintä ”London”. Joistakin kypäröistä laatta saattaa puuttua, mutta siitä on kuitenkin kypärän rinnassa jälki.

Kypärät on harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta numeroitu. S-G kypärässä on viisinumeroinen merkintä sekä rinnassa että kypärässä. Suomessa valmistetussa kypärässä numero on kypärän takana olevan varmistusklipsun alla. Numero voi olla todennäköisesti 1–24 välillä. Samoja numeroita on olemassa, joka viittaisi useampaan sarjaan. Kyse ei todennäköisesti siis ole ”nyrkkipajasta”, vaan teollisesta valmistuksesta.

Missä valmistettu? Tätä tietoa ollaan hakemassa. Vanhat sukeltajat puhuvat ”raumalaisesta”, mutta Raumalta ei valmistajaa ole löydetty. GW Sohlberg oli vuonna 1948 Oslossa teollisessa messutapahtumassa ja mukana oli mm peltiseppä Kaukorannan tekemä sukelluskypärä, joka ehkä on ollut se ainoa.

Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys on eurooppalaisten sisaryhdistysten ”lievän painostuksen” pakottamana lähtenyt selvittämään tämän suomalaisen kypärän historiaa (ja juuria).

Yhdistys kaipaa tietoja suurelta yleisöltä erityisesti tästä kypärämallista, mutta myös kaikista muista kypäröistä, jotka eivät ole Siebe-Gorman -kypäröitä. Venäläiset kolmen pultin kypärät ovat tämän tiedon keruun ulkopuolella.

Lisäksi kaivataan tietoa, jonka perusteella voidaan lähteä selvittämään kypäröiden valmistajaa.

Yhdistyksellä on tietoa vajaasta kymmenestä Suomessa valmistetusta kypärästä, mutta ei esimerkiksi tarkkoja kuvia kaikista.

Mikäli tämä asia kiinnostaa ja lukijalla on antaa tietoa, joka auttaa tässä selvitystyössä, voi ottaa yhteyttä:

Jouko Moisala: jouko.moisala(ät)dnainternet.net tai 040-550 10 64.

Löydetyt kypärät tullaan paikan päälle kuvaamaan ja tarinat muistiin merkitsemään. Hienoa olisi, jos kypärästä löytyisi käyttökuvia.

Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys, Jouko Moisala