Välitunti on ekaluokkalaisten Vallen ja Ilonan suosikkijuttu koulussa

Ekaluokkalaiset Ilona ja Valle olivat jo odottaneet koulun alkamista.

Sauvon koulussa aloitti tänä syksynä kaksi ensimmäistä luokkaa. Yhteensä ekaluokkalaisia on 29.

SAUVO. Ensimmäisellä luokalla olevat sauvolaiset Valle Valtonen ja Ilona Ogbebor jännittivät molemmat koulun alkua. Kuitenkin tutustuttuaan muutaman viikon ajan koulumaailmaan arki sujuu molemmilta jo sulavasti: kellon soidessa välitunnilta sisälle, kengät ja takki naulakkoon ja luokkahuoneeseen. Jokainen pesee kätensä ja menee istumaan omalle paikalleen tottuneesti.

Vaikka molempia ekaluokkalaisia jännitti koulun alku, he molemmat uskovat vanhempien jännittäneen enemmän.

– Äiti sanoi, että iik, olet jo ekaluokkalainen ja menet kouluun, Ilona kertoo.

Jännitystä lievensi mahdollisesti tieto siitä, että samalle luokalle tuli tuttuja kavereita esikoulusta. Vaikka luokkia on kaksi, viettävät oppilaat yhdessä aikaa välitunneilla. Myös luokkatilojen välissä olevan seinän saa tarvittaessa auki oppitunneilla.

– Välitunti on lempparijuttu koulussa. Silloin voidaan olla molempien luokkien oppilaiden kanssa ja pelata jalkapalloa, Valle sanoo.

Ilona on samaa mieltä rinnakkaisluokalla olevan Vallen kanssa.

– Meillä on kiva luokka, ja leikimme välitunneilla yhdessä. Se on kivaa, hän kertoo.

Opettaja Kirsi Salminen käy luokan kanssa läpi lukuläksyjä.

Työ, joka ei tunnu työltä

Sauvon koulussa toista ensimmäistä luokkaa opettava Kirsi Salminen on selkeästi ylpeä omasta luokastaan. Hänen mukaansa tänä vuonna koulun aloittaneet ekaluokkalaiset osaavat jo paljon tärkeitä perustaitoja. Koulun alkaessa Salminen olikin leikillisesti sanonut luokalleen, että ovatko he jo toisella luokalla taitojen perusteella.

– Kouluvuosi on alkanut upeasti. Lapset ovat todella kouluvalmiita, taitavia ja toiset huomioon ottavia. On ihana nähdä heidän auttavan muita ja pyytävän kaverin mukaan. He osaavat myös jo viitata ja odottaa vuoroaan, jolloin meidän ei tarvitse harjoitella niin paljon näitä taitoja vaan aikaa jää enemmän kaikkeen muuhun mukavaan, hän sanoo.

Salminen on opettanut uransa aikana nimenomaan ensimmäistä, toista ja kolmatta luokkaa. Hänen mukaansa ensimmäisen luokan opettajan rikkaus on päästä mukaan 7-vuotiaiden ajatusmaailmaan.

– He ovat ainutlaatuisia, ja heillä kaikki on vasta edessä. On liikuttavaa nähdä, kun ekaluokkalaiset tutustuvat kaikkeen ja oppivat koulun tavoille. Minulla on maailman ihanin työ.

Viittaaminen on taito, joka on jo hyvin hallussa Sauvon ekaluokkalaisilla.

Jokainen oppii omaan tahtiin

Yksi tärkeimmistä taidoista, jonka jokainen koulussa oppii, on lukeminen. Vallen ja Ilonan mukaan he ovat päässeet hyvin alkuun kyseisen taidon opettelun suhteen.

– Lukeminen on juuri se juttu, jonka halusin oppia koulussa. Osaankin jo jonkin verran lukea, Valle kertoo.

– Opin kesälomalla jo lukemaan ihan hyvin, mutta haluaisin oppia matikkaa enemmän, Ilona sanoo.

Salminen korostaa oppilailleen, että kouluun tullaan nimenomaan oppimaan.

– Jokainen on lukemisen polulla eri kohdassa, ja lapset ymmärtävät sen. Tällä hetkellä lapset osaavat a- ja i-kirjaimen, ja sitä on hyvä korostaa, että osaathan sinä jo nämä. Itsetunnon vahvistaminen on tärkeä asia, ja yritän saada lapsille onnistumisen ja ilon tunteita, jotta he tulisivat ja lähtisivät koulusta iloisina, Salminen kertoo.

Liisa Kallio