Taimenelle lisää lisääntymisalueita Kuninkojaan

Kuninkojan puron kunnostustalkoissa parannettiin taimenen lisääntymisalueita.

TURKU.

Parisenkymmentä talkoolaista rehki lauantaina 5. syyskuuta Kuninkojalla, kun K-ryhmän, WWF:n, Valonian ja Turun kaupungin yhteistalkoissa lisättiin puroon taimenen lisääntymisalueita. Talkoohanke on osa K-Kalapolut-projektia, jonka avulla parannetaan Suomen vaelluskalojen olosuhteita.

– Tavoitteenamme oli luoda uusia kutualueita taimenille ja lisäksi paransimme jo olemassa olevia poikasalueita. Kuninkojaa on paikoin perattu, ja nyt palautimme muun muassa isoja kiviä puroon. Näin luodaan suojapaikkoja taimenen poikasille, kertoi WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen.

Kivien asettelu asianmukaisiin paikkoihin myös muuttaa veden virtausta, ja siten luo taimenelle lisää kutupaikkoja.

– Taimen ei kude seisovaan veteen, ja jos virtaus on liian hidas, kerääntyvä hiekka voi olla tukehduttava tekijä. Nyt, kun virtaus kiihtyy kivien vieressä, taimenella on parempia kutupaikkoja, selitti Sivonen.

WWF:n ja K-ryhmän K-Kalapolut -yhteistyössä on menossa neljäs vuosi. Yhteistyö jatkuu vuoden 2021 loppuun asti. Yhteistyötalkoilla poistetaan vaellusesteitä ja kunnostetaan jokia ja puroja kuten Kuninkojalla lauantaina 5. syyskuuta.

Olli Sivonen oli tyytyväinen lauantain antiin.

– Saimme tehtyä kaiken, mitä olimme suunnitelleet. Näin siitäkin huolimatta, että jouduimme pitämään talkoot suunniteltua pienemmällä porukalla koronatilanteen vuoksi. Alkuperäinen tavoite oli pitää Kuninkojalla ensimmäiset isot talkoot pitkästä aikaa, sillä kevään koronatilanteen puhjettua olemme pitäneet vain pienten porukoiden talkoita. Mutta pienelläkin joukolla saimme tehtyä kaiken, mitä tavoittelimme, iloitsi Sivonen.

Uhanalaiset kalat

lähellä sydäntä

Talkoissa oli mukana merkittävä joukko K-ryhmän edustajia. Mukana olivat K-Rauta Kuninkoja sekä Kupittaan ja Länsikeskuksen K-Citymarketit.

– Tämä oli minun ensimmäinen Kalapolut-projekti, jossa olen mukana – eihän näitä ole juurikaan ollut Varsinais-Suomessa aiemmin, kertoi K-Rauta Kuninkojan kauppias Sami Aalto.

Innokas kalamies kertoi lähteneensä mukaan uhanalaisten kalojen elinympäristön parantamiseksi.

– Uhanalaiset kalat ovat lähellä sydäntäni. Pidän kalastuksesta ja vesillä liikkumisesta. Tämä projekti oli tietenkin meille hyvin läheinen, meneehän Kuninkoja aivan meidän kauppamme vierestä, ja kauppakin on nimetty sen mukaan, kertoi Sami Aalto.

Aalto lahjoitti talkoisiin työvälineitä ja oli itsekin mukana kivien asentamisessa.

– Osa töistä oli tehty ennakkoon koneilla, mutta moneen paikkaan koneilla ei päässyt, joten käsipelillä siirsimme kiviä, mikä kävi muuten aika tehokkaasta fyysisestä treenistä!

– Oli myös taas havahduttavaa nähdä, millainen ”kätketty helmi” Kuninkoja on lähellä kaupunkia. Upea ympäristö, ihaili Aalto.

Kuninkojalla on tarkoitus pitää talkoot taas vuoden päästä.