Sekakuoro Kulkusten uusi taiteellinen johtaja Teemu Honkanen arvostaa etenkin kuorolaulajien intohimoa musisointiin

Teemu Honkanen on tehnyt musiikkia renesanssimusiikista poppiin. Hänen mukaansa kaikenlainen musiikki on rikkaus. Kuva: Kai Kuusisto.

Turkulaisen Sekakuoro Kulkusten riveissä on laulajia muun muassa Turusta, Naantalista, Ruskolta, Nousiaisista, Kaarinasta ja Liedosta. Yli 100 vuotta sitten perustettu kuoro on palannut jälleen harjoittelemaan yhdessä kerran viikossa.

MUSIIKKI. Sekakuoro Kulkuset on valinnut uudeksi taiteelliseksi johtajakseen turkulaisen Teemu Honkasen. Honkanen valittiin tehtävään kesäkuussa. Hänet tunnetaan varsinkin kamarikuoro Key Ensemblen taiteellisena johtajana. Honkasen mukaan maailmaa vavisuttanut koronavirus oli osasyy sille, että hän haki Kulkusten taiteelliseksi johtajaksi.

– Minulle siunaantui hieman ylimääräistä aikaa sekä koronatilanteen vuoksi peruuntuneilta projekteilta että omalla vapaaajan harrastusrintamalla tapahtuneiden muutosten vuoksi. Näin ollen ajattelin hyvin voivani käyttää vapautunutta aikaa jakamalla kerran viikossa musiikkiosaamistani lähtemällä mukaan Kulkusiin, hän kertoo.

Kulkuset oli jo Honkaselle entuudestaan tuttu kuoro.

– Muun muassa Kulkusten edellisen johtajan Heidi Gräsbeckin kanssa olen musisoinut aikoinaan paljonkin. Turku ei myöskään ole niin iso kaupunki, etteivätkö kaikki kuorot olisi enemmän tai vähemmän tuttuja minulle.

Musisointi tapahtuu yhdessä

Honkanen on tällä hetkellä Suomen tunnetuimpia ja menestyneimpiä kuoronjohtajia: hän on muun muassa toiminut kamarikuoro Key Ensemblen taiteellisena johtajana vuodesta 2009 ja saavuttanut sen kanssa kansainvälistä mainetta. Kuoronjohtajana hän on työskennellyt Suomen lisäksi myös Ruotsissa.

Kuluvan vuoden helmikuussa Honkanen valittiin vuoden kuoronjohtajaksi tunnustuksena hänen työstään suomalaisen ammattikuorotoiminnan edistämiseksi. Hänellä on kuitenkin hyviä kokemuksia amatöörikuoroista, joiden kanssa hän teki töitä uransa alussa.

– Kulkusten kanssa odotan eniten työskentelyä ihmisten kanssa, joilla on palava innostus kuorolaulua sekä musisointia kohtaan. Arvostan suuresti sitä intohimoa ja iloa. Se on tarttuvaa ja juuri se voimavara, jolla suomalainen kuorokenttä on kannuksensa ansainnut, Honkanen kertoo.

Honkasen mukaan taiteellinen johtaja on kuoron kasvot, ja usein kuoro mielletäänkin johtajansa näköiseksi. Diktatuurista ei kuitenkaan ole kyse.

– Kuoro on enemmän tai vähemmän johtajan näköinen, mutta olen aina korostanut jokaisen yksittäisen laulajan tärkeyttä. Harjoituksissa on hyvä olla yhdessä tekemisen ilmapiiri, jossa kommunikoidaan ja musisoidaan yhdessä. Rivistä tulee usein myös vallan erinomaisia ideoita.

Jouluna ensimmäinen konsertti

Sekakuoro Kulkuset harjoittelee Honkasen johdolla Turun kristillisellä opistolla kerran viikossa tiistaisin. Koronaviruksen takia kuorolaiset sijoittuvat harjoitustilassa väljästi, ja osa laulajista käyttää maskia tai visiiriä. Harjoituksiin voi myös osallistua etäyhteyden avulla.

– Etälaulajat tulevat sitten lähempänä konsertteja harjoituksiin mukaan. Pieniä haasteita suositusten mukaisissa järjestelyissä toki on, mutta kaikesta selvitään, Honkanen kertoo.

Kulkuset etsii jatkuvasti myös uusia laulajia riveihinsä, ja Honkanen kannustaakin niin vanhoja konkareita kuin uusia kuorolaulusta kiinnostuneita hakeutumaan rohkeasti koelauluun. Kulkuset esiintyy ensimmäisen kerran uuden johtajansa johdolla jouluna.

– Suunnitelmia on jo vuoden päähän syksylle, mutta taiteellisessa työssä on hyvä jättää myös tilaa yllätyksellisyydelle eikä varata kalenteria täyteen. Keikkoja voi tulla yllättävistäkin suunnista.

Liisa Kallio