Pihan syyshuolto luo kasveille parhaat kasvumahdollisuudet keväällä

Syyshuollon tekemiseen ei tarvita erikoisia välineitä: harava ja kottikärryt riittävät.

Vaikka syksyllä on vielä puuhaa omalla pihalla, on se myös aika höllentää otetta pihatöistä.

PIHA JA PUUTARHA. Pihatöiden osalta kiireisen kesän jälkeen syksy näyttäytyy armollisempana aikana, kun on aika valmistella pihaa uutta vuodenaikaa varten. Entti Oy:n hortonomi Anni Hämäläisen mukaan tällä hetkellä on hyvä aika aloittaa pihan syyshuolto, kun lehdet ovat vielä puissa. Syyshuollon voi aloittaa esimerkiksi perennoista eli monivuotisista koristekasveista.

‒ Perennat alkavat lakastua, ja jotkut tykkäävät niitä putsailla syksyisin. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä jotkin perennat hyötyvät siitä, että kasvusto suojaa niitä talvella. Kun lehdet putoavat puista, niin sitten on haravointihommia, hän kertoo.

Varsinkin isompien puiden, kuten vaahteran, lehdet kannattaa haravoida pihalta, sillä ne voivat Hämäläisen mukaan muodostaa tiiviin kerroksen nurmikon päälle. Lehtien haravointi varmistaa, ettei nurmikko kuole lehtien alle. Pienet, esimerkiksi koivun lehdet, voi myös silputa ruohonleikkurilla nurmikolle ravinteeksi. Nurmikon leikkuuta ei ole myöskään syytä unohtaa.

‒ Haravointi ja nurmikon viimeinen leikkuu kannattaa tehdä, ettei nurmikko jää pitkäksi talvea vasten, sillä se tukahduttaa. Ei saa kuitenkaan vetää myöskään liian lyhyeksi, koska pieni kasvusto suojaa juuristoa. Sopiva pituus on noin 5-7 senttimetriä.

Nurmikko kannattaa leikata ennen talven tuloa noin 5-7 senttimetriseksi.

Lannoitusta ja puista huolehtimista

Yksi syyshuollon kulmakivistä on lannoitus. Syksyisin lannoitus tapahtuu typettömällä lannoitteella.

‒ Syyslannoituksella valmistellaan kasveja talven tuloon, jotta talvehtiminen onnistuu. Seuraavaa kautta silmällä pitäen kannattaakin tehdä syyshuolto, jotta keväällä on sitten parhaat mahdolliset edellytykset kasveille kukoistaa pihalla.

Jos omalta pihamaalta löytyy puita, voi olla tarvetta leikata niitä. Hämäläisen mukaan tähän aikaan vuodesta voi leikata lähes tulkoon mitä vain puita. Isojen oksien leikkuuta ei kannata kuitenkaan pitkittää kovin kauan.

‒ Esimerkiksi talviomenaa tekeville omenapuille soisin vielä sadontekoaikaa. Kuivia ja kuolleita oksia voi leikata milloin tahansa vuodenajasta riippumatta. Jos on kuitenkin isoja oksia leikattavana ja leikkaamista venyttää pitkälle, niin leikkuuhaavoista voi mennä kasvitauteja runkoon kosteuden takia. Nyt vasta alkaa olla kosteaa, mutta kunnon sateiden tultua isojen oksien poiston voi jättää myöhemmälle.

Puista huolehtimiseen kuuluu muutakuin kuin oksien leikkuu. Varsinkin niiden rungot kiinnostavat jäniksiä.

‒ Ehdottomasti kaikki nuoret hedelmäpuut ja esimerkiksi pensasmustikat kannattaa suojata verkolla, sillä oksat ja rungot ovat jäniksien mieleen. Se olisi hyvä tehdä lähiaikoina jo. Myös aremmat ja herkät kasvit on suositeltavaa suojata ennen kuin pakkanen alkaa purra.

Ei murhetta syyshuollosta

Syyshuollosta Hämäläisen kanssa puhuttaessa esiin nousee toistuvasti se, että syksy on nimenomaan otteen höllentämisen aikaa. Huollon suorittamiseen ei tarvita kummoisia tarvikkeita, sillä haravalla ja kottikärryillä pärjää jo mainiosti. Kaikkea ei myöskään tarvitse suorittaa saman viikonlopun aikana.

‒ Tähän aikaan ei pysty vielä kaikkea tekemään, joten voi rauhassa seurailla, miten luonto alkaa taipua talveen ja sitä mukaa sitten puuhastelee pihalla. Syyshommat ovat siitä kivoja, että ne voi tehdä osissa eikä tarvitse rykäistä kaikkea kerralla. Ei luontokaan toimi niin, Hämäläinen sanoo.

Jos höllentämisen myötä pihan syyshuolto jää kokonaan tekemättä, ei sekään ole katastrofi. Jos esimerkiksi verkotuksen jättää tekemättä, pahimmassa tapauksessa keväällä voi olla kuollut puu tai pensas vastassa. Myöskään syyslannoitteen unohtaminen ei vaikuta negatiivisesti kasveihin.

‒ Ei kannata ottaa murhetta syyshuollosta, sillä luonto itsekin osaa varautua talveen. Kuitenkin kesällä on tehty pihahommia, niin nyt saa ruveta pikkuhiljaa rauhoittumaan ja vetäytyä itse viltin alle.

Liisa Kallio