Lapsiperheet vierailivat ahkerasti Saaristolaismuseossa

Kustavin Saaristolaismuseo sijaitsee lossimatkan päässä kunnan keskustasta Etelä-Vartsalan kylässä.

Koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten takia ulkomaalaisia kävijöitä ei juuri näkynyt Saaristolaismuseossa, mutta suomalaiset saapuivat museoon satojen kilometrien päästä.

KUSTAVI. Viikko ennen juhannusta avatulla Kustavin Saaristolaismuseolla on takana yllättävän vilkas kesä. Vain kesäaikaan auki olevan museon kausi päättyi sunnuntaina vietettyyn Varsinais-Suomen museopäivään, jolloin perinteisesti museoon oli vapaa pääsy. Kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri Anna Leimola-Blomqvistin mukaan suomalaiset löysivät kesällä Kustaviin ja Saaristolaismuseoon.

– Museo-oppaiden mukaan etenkin lapsiperheitä kävi aiempaa enemmän. Myös kotimaassa matkailemisen suosio näkyi museolla, sillä museoon on tultu eri puolelta Suomea esimerkiksi Kainuusta saakka. Olin yllättänyt siitä, että heti museon avautuessa on ollut autoja pihassa. Se on ollut erilaista, hän kertoo.

Tänä vuonna perinteiset museotapahtumat jäivät viettämättä koronaviruksen takia. Myös aukioloajat muuttuivat.

– Museot ovat yleensä maanantaisin kiinni, ja siirryimme noudattamaan tätä aukioloaikataulua. Saaristolaismuseo on siis nykyään auki tiistaista sunnuntaihin. Ennen museo oli kiinni lauantaina.

Tunnelmallinen museo

Kustavin Saaristolaismuseossa kävijä pääsee ihailemaan 1800-luvulta peräisin olevaa päärakennusta, joka on vanha maatilan päätalo. Tilat on kalustettu paikallisten lahjoittamilla huonekaluilla. Museon yläkerrassa on esinenäyttely, jossa on esillä kustavilaisten elinkeinoon liittyviä tavaroita. Kustavilaiselle kirjailijalle Volter Kilvelle on omistettu myös yksi huone.

– Merenkulku on museon punainen lanka. Se on vaikuttanut Kustaviin ja kunnan historiaan, ja täällä pääsee todella entisajan merelliseen 1800-luvun tunnelmaan. Merenkulun erityislaatuisuus näkyy museossa, Leimola-Blomqvist kertoo.

Kävijät ovat kehuneet juuri museon tunnelmaa ja siisteyttä. Lapsia kiinnostavat etenkin merenkulkuun liittyvät esineet, joista monet ovat heille aivan vieraita.

– Esimerkiksi laivan sumutorvi on monen lapsen suosikki. Ihmiset pitävät tätä mielenkiintoisena paikkana, ja merellisyyden takia tämä on hyvin erilainen verrattuna sisämaan kotiseutumuseoihin.

Isot tilat sopivat poikkeusoloihin

Leimola-Blomqvistin mukaan kulunut kesä sujui museossa hyvin koronaviruksesta huolimatta. Käsidesiä on ollut tarjolla ja tiloja on siivottu.

– Kävijämäärät ovat melko pieniä. Museo on kahdessa kerroksessa ja täällä on isoja huoneita, jolloin turvavälien kanssa ei ole ollut ongelmia. Kävijät ovat käyttäytyneet järkevästi eikä ole tarvinnut puuttua kenenkään käytökseen. Kesä ei myöskään ollut pahinta korona-aikaa.

Saaristolaismuseo on talviteloilla ensi kesään saakka. Leimola-Blomqvist toivoo, että silloin museo voisi palata normaaliin arkeen.

– Toivottavasti saadaan tapahtumat järjestettyä ja esiintyjiä paikalle. Ehkä käsityökursseja voisi myös olla. Viime vuonna meillä oli köysikurssi, joten ehkä jotain sentyyppistä voisi olla myös ensi kesänä.

Liisa Kallio