Turun Namika innostaa liikkumaan

Turun NMKY:n Yökoris-toiminta on yhdistänyt liikunnan avulla ihmisiä.

LIIKUNTA.

Korista, musaa, yhteistä mukavaa tekemistä iltaisin, ohjausta, hyvää meininkiä ja pelejä. Turun NMKY – YMCA Turun Yökoris-toimintaa on järjestetty nyt kolmen kesän ajan Turun kaupungin ulkokentillä kaikille avoimina ja maksuttomina tapahtumina. Toimintaa on tuotu erityisesti maahanmuuttajataustaisiin lähiöihin. Kesällä 2020 toiminta tavoitti ennätyksellisen määrän nuoria.

Kesäaikana kaupungin ulkokentillä Varissuolla, Lausteella, Vasaramäessä, Runosmäessä, Halisissa, Pansiossa ja Urheilupuistossa on pelattu koripalloa tai jalkapalloa Yökorisohjaajien ohjaamana, dj:n soittaessa musiikkia taustalla.

Olennaista Yökoriksessa ei ole toiminta tai tietty laji, vaan ihmisten kokoontuminen yhteen ja keskinäinen vuorovaikutus. Yökoris-toiminta on kaikille avointa, sukupuolella, puhutulla kielellä tai etnisellä alkuperällä ei ole pelikentällä merkitystä.

Yökoris-toiminta on suunnattu erityisesti 14-23 -vuotiaille nuorille. Toimintamallin tarkoituksena on yhdistää alueen nuoria kielellisistä ja etnisistä taustoista riippumatta liikunnan, musiikin ja yhdessäolon keinoin.

Yökoris on nuorten syrjäytymistä ehkäisevää vapaa-ajan toimintaa, joka tarjoaa nuorille aktiivista ja mielekästä tekemistä ja helpottaa maahanmuuttajataustaisten nuorten integroitumisen yhteiskuntaan.

Ennätyskesä

takana

Turun Yökoriksen kolmas kesäkausi ulkokentillä oli ennätyksellisen onnistunut. Kävijämäärä kasvoi ennätyslukemiin, parhaimpina iltoina pelien ja musiikin ääreen kokoontui yli 50 nuorta.

Tunnelma säilyi silti aina positiivisena ja rentona – siksi samat nuoret palasivat toiminnan pariin illasta toiseen, jopa toiselle puolelle kaupunkia. Edellisiin vuosiin poiketen nuoret ovat rohkaistuneet alusta asti kentälle ja ohjaajiin on otettu kontaktia, enää ei jäädä laidoille kyräilemään.

Yökoriksen tavoitteena ollut yhteisö, johon nuoren on helppo kiintyä, on päässyt syntymään. Yhteisö on syntynyt myös sosiaalisen median kanaviin, tätä edesauttoi koronakeväänä järjestetyt insta-livelähetykset. Yökoristyöntekijät tulivat kävijöille tutuksi kanavan välityksellä.

Toiminnasta ovat vastanneet Abdirisak Ibrahimin ja Mohammad Siwashin johdolla koulutetut Yökoris-ohjaajat. Vahvuuksina ohjaajilla on alueella esiintyvien kielten ja kulttuurien tuntemusta. Iso osa ohjaajista on rekrytoitu toimintaan osallistuvista, joten toiminnalla on ollut myös nuoria työllistävä vaikutus.

Syksyn ja talven sisävuorot käynnistyvät viikolla 36. Lisätietoja vuoroista löytyy verkkosivuilta osoitteesta https://www.ymcaturku.fi/muu-avoin-toiminta/yokoris/