Turun lentoasemalle saapuneita matkustajia testattu laajasti ja asetettu karanteeniin

Turun lentoasemalle Gdanskista ja Skopjesta saapuville matkustajille järjestetään asemalla vapaaehtoinen koronatestaus. Kuva: Finavia.

TURKU.

Turku on ollut viime viikot vahvasti esillä valtakunnallisten koronauutisten yhteydessä. Etenkin Turun lentokenttä ja Pohjois-Makedoniasta saapuneet lennot ovat nousseet otsikoihin.

Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneet lennot olivat polttopisteessä, sillä lentomatkustajien joukossa on ollut useita koronaan sairastuneita. Näin ollen myös altistuneita on satoja, sillä kaikki samalla lennolla sairastuneiden kanssa olleet ovat tartunavaarassa ja heidät on asetettu tartuntalain mukaiseen karanteeniin. Karanteenipäätökset on tehnyt Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Mittava testaaminen alkoi jo 8. elokuuta Skopjesta saapuneen lennon osalta. Tämän lennon kaikki 157 matkustajaa testattiin koronan osalta, ja testeistä 26 oli positiivisia.

Kaikki tartunnan saaneet kontaktoitiin välittömästi testituloksen valmistuttua.

– Oleskelukunta vastaa karanteeniin asetettujen valvonnasta. Turussa esimerkiksi kontaktoidaan säännöllisesti näitä henkilöitä puhelimitse, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

Laajamittainen testaaminen aloitettiin 8. elokuuta Turun kaupungin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Finavian, Rajavartiolaitoksen, AVI:n ja lentoyhtiöiden yhteistyöllä ja sitä on jatkettu siitä lähtien nimenomaan Skopjen lentojen osalta.

Esimerkiksi 11. elokuuta Pohjois-Makedonian Skopjesta tulleen lennon matkustajista 129 testattiin ja heistä viidellä todettiin koronatartunta. Tämänkin lennon kaikki matkustajat on asetettu karanteeniin.

Puolestaan 15. elokuuta Skopjesta tulleen lennon matkustajista 12 henkilöllä todettiin koronatartunta. Lennolla oli 115 matkustajaa, joista yli sata testattiin.

Skopje sijaitsee Pohjois-Makedoniassa, joka on luokiteltu maassa vallitsevan koronatilanteen vuoksi korkean riskin maaksi. Skopjen ja Turun välisen lentoyhteyden katkaiseminen on tällä hetkellä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin virkamiesvalmistelussa.

Gdanskin matkustajia

ei vielä testattu

Turun lentoasemalle tulee lentoja myös muun muassa Puolan Gdanskista. Tilanne on toistaiseksi se, että Puolasta saapuvia kehotettiin jäävän kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin, mutta heitä ei vielä lentoasemalla testattu.

Maiden, joista on lentoja Turkuun, tilannetta seurataan päivittäin. Jos koronatilanne jossain lentokohteessa menee huonompaan suuntaan, Skopjen lentojen kaltaista testausta voidaan ottaa käyttöön myös muiden lentojen osalta.

Karanteenipäätöksen saanut henkilö ei voi esimerkiksi käyttää julkista liikennettä. Lisäksi karanteenissa oleva henkilö ei saa mennä töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen, kauppaan eikä muihin julkisiin tiloihin.

Myös laivaliikenteen osalta tilanne elää. Turussa valmistellaan mahdollisten testien käyttöönottoa, jos sille koetaan tarvetta satamassa.

– Turun sataman kautta maahan saapuvien henkilöiden ohjaamiseen ja testaamiseen liittyvää prosessia valmistellaan yhteistyössä eri viranomaisten ja varustamojen kanssa, toimialajohtaja Riitta Liuksa Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta toteaa.