Sauvon uusi rehtori tahtoo näkyä kouluarjessa

Antti Päiviö kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan tehdä rehtorin työtä.

Sauvon koulussa puhaltavat uudistuksen tuulet: koulu on saanut uuden rehtorin, ja kaksi vuotta rakenteilla ollut uudisrakennus otetaan käyttöön syysloman jälkeen.

SAUVO. Aiemmin Mynämäellä luokanopettaja-rehtorina työskennellyt Antti Päiviö on aloittanut Sauvon koulun rehtorina elokuun alussa. 43-vuotiaalle Päiviölle Sauvon kunta on tuttu entuudestaan jalkapallon kautta, mutta hän on jo ehtinyt käydä tutustumassa muun muassa Karunaan. Laskeutuminen uuteen virkaan on tapahtunut kiivaalla aikataululla, sillä koulu alkaa Sauvossa 12. elokuuta.

Paljon on uuden opettelua. Henkilöstövaihdosten yhteydessä monella asialla on tapana lykkääntyä, mutta olemme saaneet asiat hyvään vaiheeseen. Työjärjestykset ja koulukyydit ovat tärkeimpiä tässä vaiheessa, Päiviö kertoo.

Kouluarjessa Päiviö haluaa olla henkilö, joka ei vain vietä aikaa työhuoneessaan ja kansliassa.

– Haluan olla näkyvä rehtori. Tykkään käydä välitunneilla, olla läsnä ja osallistua kouluarkeen. Se tapahtuu pääosin kanslian ulkopuolella. Oppilasmäärä Sauvossa on myös sellainen, että se täytyy oppia tuntemaan. Toivottavasti se tapahtuu nopeasti, vaikka aluksi voi joutua viettämään paljon aikaa omassa työhuoneessa.

Nilkkaleikkauksesta uuteen työpaikkaan

Alkanut lukuvuosi on Päiviön 20. virkavuosi perusopetuksen opettajana ja rehtorina. Hän on alunperin pääkaupunkiseudulta, mutta päätyi Varsinais-Suomeen opiskelujen myötä. Edelliset seitsemän vuotta Päiviö työskenteli Mynämäellä Pyhän ja Tavastilan kouluissa luokanopettaja-rehtorina. Nykyinen virka Sauvossa eroaa edellisestä hänen mukaan siten, että hänellä on opetusta vähemmän.

Päiviön tie Sauvon koulun rehtoriksi sisälsi niin onnea kuin onnettomuutta: hän oli viime keväänä toipumassa kotonaan Paattisilla nilkkaleikkauksesta. Sairasloman aikana Päiviö päätti tarkistaa mahdolliset avoinna olevat rehtorivirat, jolloin Sauvon haku osui kohdalle. Otettuaan selvää kunnasta Päiviö päätti hakea virkaa.

– Sitten korona iski, ja ajattelin haun lykkääntyvän. Luulin jo, etten päässyt haastatteluun, kunnes sain soiton sivistysjohtajalta. Matka haastatteluun oli ensimmäinen ajokertani nilkkaleikkauksen jälkeen. Veikkaan, että ilman leikkausta en olisi päätynyt tänne, joten onni onnettomuudessa.

Ensimmäinen lukuvuosi Sauvossa kuluu Päiviön mukaan uuden opettelussa. Hän on kuitenkin innoissaan siitä, että pääsee tutustumaan oppilaisiin, henkilökuntaan ja sidosryhmiin.

Sauvon koulun uudisrakennus.

Kauan odotetut uudet tilat

Uusi rehtori ei jää ainoaksi uudeksi asiaksi lukuvuoden aikana: Sauvon koulun yhteyteen rakennettu uudisrakennus on viimeistelyä vaille valmis. Vuodesta 2018 rakenteilla ollut lisäosa sisältää muun muassa modernin musiikkiluokan, uusia luokkatiloja ja oppilas- ja opiskelihuollon toimitilat. Tiloja voi jakaa eri osiin äänieristettyjen ja liikuteltavien väliseinien avulla. Päiviö tietää, että uusia tiloja on odotettu Sauvossa pitkään.

– Täällä on oltu monta vuotta väistötiloissa. Olen ilonen, että lapset ja henkilökunta pääsevät vihdoin moderneihin ja laadukkaisiin tiloihin. En ole urallani vastaavia tiloja nähnyt. Uudisosalla on iso merkitys koko kunnan toiminnalle ja lasten hyvinvoinnille, hän sanoo.

Iloisten uutisten lisäksi lukuvuotta varjostaa edelleen uhka koronavirustilanteen kehittymisestä. Päiviön mukaan Sauvon koulu on varautunut erilaisiin tilanteisiin.

– Kiinnitämme erityistä huomiota käsihygieniaan ja siihen, miten koululla liikutaan ja miten mennään syömään. Vielä ei ole lähdetty siihen, että jokainen luokka toimisi omana yksikkönään. Meillä on useampi skenaario valmiiksi mietittynä, ja tarpeen ja ohjeistuksen mukaan vaihdetaan. Tärkeintä on, että jos on edes vähäisiä flunssaoireita, niin pysytään kotona.

Liisa Kallio