Sanna Kilpiselle vuokralla asuminen on helppoutta ja vapautta

Turkulaisen Sanna Kilpisen mukaan vuokralla asumisessa on enemmän hyviä kuin huonoja puolia.

Tilastokeskuksen mukaan yhä pienempi osuus nuorten ikäluokkien asuntokunnista asuu omistusasunnossa. Yhä useampi valitseekin vuokra-asunnon, ja kyseinen asumismuoto on yleistynyt etenkin alle 40-vuotiaiden keskuudessa.

VUOKRA-ASUMINEN. Ensimmäiseen asuntoon muuttaessa turkulaiselle Sanna Kilpiselle oli itsestään selvää, että hän vuokraa asunnon. Vuonna 2018 Kilpinen oli vielä opiskelija, eikä hän ollut valmis sitoutumaan omistusasuntoon. Myöskään kukaan lähipiirissä ei ollut ostanut omistusasuntoa.

– Taloudellisesti se oli hyvä ratkaisu, sillä ei ollut vielä kerännyt sellaista pääomaa, jonka olisi valmis sijoittamaan asuntoon. Kaikki oli myös epävarmaa vielä, kun ei vielä tiennyt, missä olisi töissä tulevaisuudessa, Kilpinen kertoo.

Kuitenkin kaksi vuotta myöhemmin Kilpinen asuu toisessa vuokra-asunnossaan avopuolisonsa kanssa Portsassa, vaikka teoriassa hänellä olisi mahdollisuus sijoittaa omaan asuntoon: vakituinen työpaikka on löytynyt ja säästöjä kertynyt. Kilpinen taas kokee omistusasunnon liian sitovana ratkaisuna.

– Olen ollut vasta vähän aikaa työelämässä, ja omistusasunto olisi päätös jäädä jonnekin. Vuokralla asuessa en ole sidottu mihinkään, enkä olekaan vielä valmis päättämään, missä haluan asua. Keskustassa asuessa on myös helpompaa vuokrata.

Vähemmän vastuuta vuokralaisena

Kilpisen mukaan vuokralla asumiseen liittyy paljon hyviä puolia: asukkaan ei tarvitse osallistua remontteihin ja taloyhtiön asioihin tai murehtia hajonneen jääkaapin korjauksesta. Vastuuta on vähemmän, vaikka toki täytyy huolehtia, ettei itse aiheuta vahinkoa asunnossa.

– Se luo tiettyä turvaa taloudellisesti, kun ei tarvitse varautua asunnon kuluihin samalla tavalla kuin omistajan täytyy. Vuokralaisena en voi kuitenkaan tehdä kodista omannäköistä esimerkiksi maalaamalla seiniä tai tekemällä muita pysyviä muutoksia. On myös aina riski, että joutuu muuttamaan pois yhtäkkiä, Kilpinen sanoo.

Niin vuokranantajista kuin vuokralaisista liikkuu kaikenlaisia tarinoita, mutta Kilpisellä on vain hyviä kokemuksia kahden asunnon vuokranantajista. Hän kertoo saaneensa olla rauhassa kodissaan, ja yhteyttä on pidetty tarvittaessa.

Ei lainaa painamassa harteita

Omistusasuntoa puoltavana kommenttina kuulee usein, että lainasta huolimatta asuntoa maksaa itselleen. Vuokralla asuminen voidaan kokea kalliina ratkaisuna, mutta Kilpinen ei ole mielestään menettänyt rahaa vuokraa maksaessaan.

– Vuokraaminen on minulle hyvä tapa asua, enkä koe, että vuokra olisi hukkaan heitettyä. En ole myöskään valmis ottamaan niin isoa lainaa harteilleni. Vuokraelämä on niin vapaata, kun on vastuussa vain siitä vuokrasta.

Vuokralla jatkossakin

Kilpisen mukaan vuokra-asuntojen hintataso on Turussa edullinen esimerkiksi Helsinkiin verrattuna. Oikotien heinäkuussa julkaiseman artikkelin mukaan 20100-postinumeroalueella yksiöiden neliöhinta on 19,1 euroa keskimäärin. Kilpinen itse asuu yksiössä Portsassa, joka kuuluu kyseiseen postinumeroalueeseen.

Ainakaan vielä Kilpinen ei nää omistusasuntoa tulevaisuudessa.

– En ihmettelisi, jos asuisin vuokralla vielä viiden vuoden päästä. Jos on kiva vuokra-asunto, niin voisin asua siinä pitkäänkin.

Liisa Kallio