Vauva keskellä koronakriisiä

Katariina Mäkinen-Önsoy ja Tobias ovat pitäneet sukulaisiin yhteyttä videopuheluiden avulla.

Kun korona alkoi levitä Suomessa, raskaana olevia ja vastasyntyneiden vanhempia kehotettiin eristäytymään. Nyt joukossamme voi olla jo parikuisia vauvoja, jotka eivät ole elämässään nähneet muita ihmisiä kuin omat vanhempansa ja hoitohenkilökuntaa.

PERHE. Raisiolaiset Katariina Mäkinen-Önsoy ja Ragip Önsoy saivat lapsen maaliskuun alussa. Lähes heti lapsen syntymän jälkeen korona alkoi jyllätä Suomessa ja ihmiset alkoivat elää rajoitustoimenpiteiden ehdoilla.

Ensimmäinen kuukausi meni niin kuin oltiin odotettukin. Kotona tuli minun ja vauvan aikalailla oltua. Koronan vaikutuksesta sitten miehenikin jäi kotiin lomautuksen myötä. Jos jotain positiivista erikoistilanteesta voi löytää, niin sen, että miehenikin ehti osallistua vauvan hoitoon ja olla läsnä, tuore äiti kertoo.

Perheen esikoinen sai nimekseen Tobias.

Suunnittelimme pitävämme nimiäiset livestriiminä, jotta mahdollisimman moni lähipiiristä voisi niihin osallistua. Se kuitenkin jäi ja tyydyimme ilmoittamaan nimen sukulaisille ja ystäville. Samalla lupasimme pitää kunnon juhlat myöhemmin. Pikkuisemme ansaitsee juhlansa, vaikkakin ne joutuu pitämään normaalia myöhemmin, Katariina pohtii.

Vauvan suvusta toinen puoli asuu Turkissa.

Alun perin turkkilaiset isovanhemmat olivat tulossa tänne kesäkuun alkupuolella, mutta virus muutti suunnitelmia, Katariina kertoo.

Turkin sukuun olisi joka tapauksessa pidetty yhteyttä paljon videopuheluilla, mutta koronan myötä myös Suomen suku sai tyytyä ihastelemaan uusinta jäsentään kuvien ja videoiden välityksellä.

Nyt pikkuinen on päässyt muutaman kerran mamman ja pappan syliinkin, mikä on ollut paitsi tärkeää myös ehdoton voimavara, Katariina toteaa.

Alussa perhe rajoitti kauppareissuja ja muutakin elämää kodin ulkopuolella – joskin omalla porukalla ulkoilu on ollut aktiivista. Toukokuun lopulla vauva pääsi ensimmäiselle kauppareissulleen ja pala palalta alkaa maailma aueta hänellekin.

Isän läsnäolo oli synnytyksessä tärkeä

Veera Kivijärvi sai esikoisensa Helenen keskellä koronakriisiä.

Turkulainen Helene Lehvonen syntyi puolestaan huhtikuun alussa, juuri kun sairaaloissa alettiin rajoittaa tukihenkilöiden tuloa synnytyksiin. Helenen vanhemmat Veera Kivijärvi ja Joona Lehvonen saivat kuitenkin kokea yhdessä koko synnytyksen.

Joona sai olla synnytyssalissa mukana ihan normaalisti, mutta lapsivuodeosastolle meidät siirrettiin sitten Helenen kanssa kahdestaan. Siinä vaiheessa olimme pari päivää erossa, mutta soittelimme paljon videopuheluita. Joonalle se oli ehkä jopa vaikeampi paikka kuin meille, sillä hän teki siinä välissä kaksi työpäivää. Olo oli kuulemma aika epätodellinen, Veera kertoo.

Perhe sai viettää synnytyssalissa synnytyksen jälkeen vielä lähes neljä tuntia, mikä oli tärkeä kokemus kaikille.

Synnytys meni onneksi hyvin ja silloin taisi olla sellainen päivä, jolle ei osunut paljon synnytyksiä, joten lapsivuodeosastolle ei ollut mikään kiire. Joona ehti siinä ottaa Helenen kanssa pienet torkutkin, Veera muistelee.

Parin sairaalapäivän aikana Veerasta tuntui hyvältäkin saada rauhassa levätä ja tutustua vauvaansa. Ja kotona ensimmäiset viikot sujuivat onnellisessa vauvakuplassa. Vasta toukokuun puolella kotiin linnoittautuminen alkoi kypsyttää.

Helene on nähnyt koko maailmassa vain minut, Joonan ja vähän hoitohenkilökuntaa. Ei se varmaan tee lapsen kehitykselle kovin hyvää, Veera pohtii.

Neuvolan ohjeistus on kuitenkin tällä hetkellä se, ettei vanhempien kannata stressata lapsen sosiaalisista kontakteista. Parikuiselle omat vanhemmat vielä riittää, kunhan vauvalle muistaa jutella paljon ja olla muutenkin kontaktissa.

Nyt alkaa helpottaa

Nyt kun rajoituksia puretaan ja Helenen isän kesäloma alkaa, suunnitelmissa on lähteä tapaamaan isovanhempia Savoon. Tähän asti he ovat nähneet Helenestä vain kuvia ja videoita. Myös Helenen nimi paljastettiin lähipiirille videon avulla.

Veeran äiti taas asuu Turussa, mutta kuuluu riskiryhmään. Siksi hänkään ei ole vielä kunnolla päässyt tutustumaan ensimmäiseen lapsenlapseensa.

Helenen perhe on kärsinyt koronasta oikeastaan vain sitä kautta, että läheiset eivät ole päässeet kylään. Vauva-arjessa muiden vierailut ovat usein suuri voimavara ja ilonaihe.

Toisaalta vauva-arki olisi joka tapauksessa painottunut kotiin, joten korona koskettaa meidän elämää yllättävän vähän. Tällaista vauvantahtista elämää me olisimme elelleet muutenkin. Ehkä tämä onkin ollut suurempi juttu niille, jotka on lomautettu tai joiden arki on muuten muuttunut tosi paljon, Veera punnitsee.

Janica Vilen

Tiesitkö?

THL:n tämänhetken listauksen mukaan vastasyntyneet eivät ole koronan riskiryhmää. Kuitenkin vastasyntyneitä ja heidän vanhempiaan halutaan suojata tartuntariskeiltä erityisellä huolella. Esimerkiksi lapsivuodeosastolle ei oteta vieraita ja neuvolassa vauvan kanssa saa käydä vain yksi aikuinen.