FC TPS:n Jesper Karlsson tavoittelee vakipaikkaa edustuksessa

Turkulaisen Jesper Karlssonin mukaan TPS on hänelle hyvä seura kehittyä.

Jalkapallo on ollut osa 20-vuotiaan Jesper Karlssonin elämää hänen ensiaskeleistaan lähtien. Lapsuudenkodin takapiha Kärsämäessä on vaihtunut viime vuosien aikana Kupittaan Veritas Stadioniin ja TPS:n pelipaitaan.

JALKAPALLO. Keskikenttäpelaaja Jesper Karlssonin tavoite on selkeä: mahdollisimman paljon pelejä Veikkausliigassa ja ammattilaisuus jalkapalloilijana. Turkulainen on treenannut TPS:n edustusjoukkueen kanssa jo kaksi ja puoli vuotta, ja kausi kaudelta hän on raivannut tietään ylöspäin treeneistä peleihin. Viime kaudella TPS:n pelatessa Ykkösessä Karlsson pelasi 10 ottelua ja talvella pelejä kertyi Suomen Cupissa.

– Omat vahvuuteni pelaajana ovat puolustuspelaamisessa. Jos pelaamme kahdella keskikenttäpelaajalla, niin olen kontrolloivampi, eli pysyn alempana, riistän palloa ja pidän sen omilla. Hyökkäyspelaamista voisi kehittää, mutta se tulee pelien mukana, sillä tulevan kaudet pelit ovat kovimpia omalla uralla, Karlsson analysoi.

Karlssonilla on tällä hetkellä sopimus Gant-akatemiassa: sopimus on askel kohti uraa ammattilaisena, ja sen mukana tulee tiettyjä etuja.

– Sopimus tehdään niiden kanssa, joilla seura katsoo olevan potentiaalia ja keiden odotetaan pelaavan edustuksessa, hän kertoo.

Omatoimista treeniä

Treenien keskeytyminen kokonaan aiemmin keväällä pakotti jalkapalloilijat uudenlaiseen harjoitteluun. Karlssonin mukaan uusi tilanne oli raskaampaa henkisesti kuin fyysisesti.

– Aluksi jäi vähän tyhjän päälle. Pidimme siinä sitten loman, joka olisi normaalisti ollut vasta kauden jälkeen. 2–3 viikkoa olimme treenaamatta, vaikka yleensä silloin on kovimmat harjoitukset ennen kauden alkua. Se oli henkisesti rankkaa ja on vieläkin, vaikka pääsimme taas treenaamaan pari viikkoa sitten. Vielä ei pysty harjoittelemaan täysin normaalisti.

Poikkeustilan aikana pelaajien piti panostaa itsenäiseen harjoitteluun. Siihen oli Karlssonin mukaan kaikki mahdollisuudet tarjolla.

– Jokaisella on oma saliohjelma, ja sali on ollut auki koko kevään. Siellä on pystynyt treenaamaan. Oli silti vaikeaa löytää motivaatiota, kun ei tiennyt, pelataanko kautta ollenkaan. Se on kuitenkin vain itsestä kiinni.

Jatkossakin korkeimmalla sarjatasolla

Veikkausliiga käynnistyy 1. heinäkuuta. Sitä ennen TPS:llä on muutama Suomen Cup -ottelu kesäkuun puolessa välissä.

– Joukkueen puolesta selkein tavoite on säilyttää paikka Veikkausliigassa. Meillä on kuitenkin sen verran hyvä joukkue ja olemme treenanneet paljon, niin paikan säilytys on vähimmäistavoite.

Karlssonilla on kauden omat tavoitteet selkeänä mielessä.

– Viime kauteen verrattuna olen itse mennyt eteenpäin. Tällä kaudella haluan päästä pelaamaan. Se onnistuu, kun teen kaiken niin hyvin kuin pystyn.

Liisa Kallio