Kuntapäättäjän kulma: Korona sekoitti päivämme

Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti 11.3.2020 koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, ja tämän jälkeen kunnat alkoivat päivittää valmiussuunnitelmiaan. Maamme hallitus edellytti, että iäkkäiden asumispalveluihin asetetaan vierailukielto, henkilöstö siirtyy mahdollisuuksien mukaan etätyöhön, varhaiskasvatukseen asetettiin rajoitteita, kaikenlainen opetus muutettiin etäopetukseksi, kunnissa järjestettävä harrastustoiminta keskeytettiin, +70-vuotiaita suositeltiin välttämään muita ihmisiä, maan rajat suljettiin ja Uudenmaan maakunta eristettiin muusta Suomesta. Rajoitukset koskevat myös yksityisiä, kolmannen sektorin toimijoita ja uskonnollisia yhteisöjä.

Sosiaali- ja terveydenhuolto taistelee resurssien riittävyyden kanssa. Vuoden 2009 sikainfluenssan jälkeen on terveydenhuollossa vähennetty potilaspaikkoja sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Pandemian pahetessa, on herännyt huoli potilaspaikkojen ja henkilöstön riittävyydestä.

Poliittinen päätöksenteko on uudenlaisten haasteiden edessä. Päätöksenteko ei voi kokonaan pysähtyä. On etsitty erilaisia sähköisiä menetelmiä ja vain välttämättömimmät lähikokoukset päätetty pitää. Kunnissa ja yrityksissä on laajalti jouduttu aloittamaan yt-neuvottelut taloudellista ja tuotannollisista syistä. Lähes 240 000 henkilöä on neuvotteluiden piirissä.

Miten tästä selvitään? Tätä kysyy moni kuntalainen, kunnan päättäjä ja virkamies sekä yrittäjä. Perheiden, kuntien ja yrityksien taloudellinen epävarmuus on ahdistavaa. Syntyy oravanpyörä, josta selviytyminen vaatii tekoja, isoja ja pieniä. Yrityksille ja kunnille maan hallitus on luvannut taloudellista tukea. Positiivisena asiana pandemiassa on nähty perheiden yhteinen aika, varsinkin kiireettömyys. Valitettavasti kaikissa perheissä yhdessäolo ei välttämättä ole hyvä asia, ja tämän vuoksi viranomaistehtävät, lasten ja nuorten psyykkiset ongelmat ja päihteiden väärinkäyttö perheissä lisääntyy.

Pandemiasta johtuen suomalainen ruoan tuotanto on kriisissä. Suomeen tulee vuosittain tuhansia kausityöntekijöitä maa- ja marjatiloille. Monen yrittäjän tulot ovat heidän työpanoksestaan kiinni. Ilman ulkopuolista työvoimaa on vaarana, että työt jäävät tekemättä, sato tuottamatta, ja näin ollen meillä ei ole kotimaisesti tuotettua tuotetta ostettavana. Ministeri Leppä on jo vedonnut lomautettuihin. Myös varusmiesten apua on kyselty.

Koronapandemiassa on paljon epävarmuutta ja vähän hyvää. Yhdessä me selviämme. Pidetään huoli ikääntyvistä lähimmäisistä ja naapureista. Soitellaan ja kysellään kuulumisia, annetaan puhelinlankojen laulaa.

Tanja Raisto-Elo

Laitilan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja