Vuodeosasto lakkautetaan Vehmaalla huhtikuussa

Vehmaan kunnan peruspalvelujohtaja Maria Silver toivoo Uudenkaupungin kanssa käytävien neuvottelujen tuottavan järkevän ratkaisun, jonka avulla Vehmaan kunnan sote-palvelut pysyisivät U-soten tuottamina - nykyistä edullisemmin.

Lääkäripalveluiden ja hammaslääkäripalveluiden vastaanottoajat edelleen avoimia kysymyksiä, neuvottelut Uudenkaupungin kanssa jatkuvat.

VEHMAA. Kriisikuntastatuksen edellyttämässä arviointimenettelyssä olevalla Vehmaalla jatketaan neuvotteluja sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten karsimiseksi. Neuvottelut yhteistoiminta-alue U-soten isännän Uudenkaupungin kanssa jatkuvat edelleen järkevän ratkaisun löytämiseksi.

Toistaiseksi on varmistunut ainoastaan se, että Vehmaan terveyskeskuksen vuodeosasto lakkautetaan 6. huhtikuuta alkaen. Vuodeosaston asiakaspaikat siirtyvät Uuteenkaupunkiin lähisairaalan vuodeosastoille, joiden asiakaspaikat lisääntyvät muutoksessa 31 paikasta 46 paikkaan.

Vuodeosaston lakkauttaminen on toki ollut keskusteluissa aiemminkin, sillä se on ollut pitkään vajaalla käytöllä, joten tämä ei ole järin suuri mullistus, kertoo Vehmaan kunnan peruspalvelujohtaja Maria Silver.

U-soten kanssa vielä paljon neuvoteltavaa

Vehmaan kunnan sote-säästölistalla oli kolme isoa kohdetta: vuodeosasto, lääkärin vastaanottopäivät terveyskeskuksessa ja suun terveydenhoidon vastaanottopäivät. Vain yksi osa kuviosta on selvinnyt, kaksi isoa palasta puuttuu vielä palapelistä.

Alustava suunnitelmamme oli, että lääkäripalveluita terveyskeskuksessa rajattaisiin neljään päivään viikossa nykyisen viiden sijaan, ja suun terveydenhoidon vastaanottoaikoja vähennettäisiin 20–50 prosenttia nykyisestä. Pyysimme Uudeltakaupungilta laskelmat näistä muutoksista, mutta emme saaneet riittäviä tietoja. Pyydämme tarkempia laskelmia tulevissa neuvotteluissa, kertoo kunnanjohtaja Ari Koskinen.

Peruspalvelujohtaja Maria Silver kertoo neuvottelutilanteen olevan varsin kinkkinen.

Pitää muistaa, että U-soten palveluita koskevat muutokset eivät ole pelkästään Vehmaan ja Uudenkaupungin välisiä. Yhteistoiminta-alueen perustoimintaperiaate on, että minkä tahansa kunnan asukas voi hakea apua mistä tahansa alueen kunnasta. Tästä syystä isot muutokset palveluihin pitää neuvotella yhdessä kaikkien kuntien kanssa, kuten vuodeosaston lakkauttamisen kohdalla tehtiin, selittää Silver.

U-sotessa Uusikaupunki on isäntäkunta, joka tuottaa valtaosin palvelut. Muut kunnat yhteistoiminta-alueella ovat Vehmaa, Kustavi, Taivassalo ja Pyhäranta.

Kysyttäessä, onko Vehmaan kunnan harkittava toisenlaista sote-palveluiden tuottamistapaa – jos U-soten kuntien välillä ei päästä yksimielisyyteen – Maria Silver ja Ari Koskinen huokaisevat syvään.

Valitettavasti siihenkin tilanteeseen voimme joutua. Toivon toki, että U-soten sisällä löydettäisiin järkevä ratkaisu, sanoo Koskinen.

Taloustilanne kohentunut huomattavasti

Vaikka sote-säästöjen hakeminen jatkuukin Vehmaalla, on kunnan taloustilanne kohentunut muutenkin vuoden takaisesta. Vuoden 2018 tilinpäätös, joka oli 1,34 miljoonaa euroa alijäämäinen – erikoissairaanhoidon rajujen kustannusten vuoksi – sysäsi kunnan kriisitilanteeseen ja valtiovarainministeriön arviointimenettelyyn. Ennakkotietojen perusteella viime vuonna kunnan alijäämäksi jää 560 000 euroa, josta lähes koko potti – 550 000 euroa – johtuu omavelkaisen takauksen järjestämisestä konkurssiin ajautuneelle Vehmaan palvelukeskussäätiölle.

Kaiken lisäksi U-sotesta on ilmeisesti tulossa viime vuodelta hieman palautuksia, joten ilman velkatakausta olisimme jopa hieman plussan puolella, arvelee kunnanjohtaja Ari Koskinen kunnan talouden kohentumista.

Marko Vuosjoki