Armi-Tuulikki Kraappa on SPR:n Pyhärannan osaston monitoiminainen

”Jokainen tarvitsee yhteisöä, missä välitetään. Kaikilla ei ole tukiverkkoa, lapsi saattaa joutua kasvamaan yksin tai vaikka kissan tai koiran kanssa vanhempien ollessa poissa. Kaikkien pitäisi välittää, ettei vain kuljettaisi ohi, pitäisi uskaltaa pysähtyä kysymään onko kaikki hyvin”, Kraappa kannustaa.

Punainen Risti on järjestö, johon luotetaan. Seitsemän periaatetta: vapaaehtoisuus, inhimillisyys, tasapuolisuus, riippumattomuus, puolueettomuus, yleismaailmallisuus ja ykseys, ohjaavat järjestön toimintaa. Paikallisosastoja Suomessa on viitisensataa.

PYHÄRANTA. On aurinkoinen iltapäivä, pari astetta pakkasta − mainio ulkoiluilma. Armi-Tuulikki Kraappa yllättää: hän tulee reppu selässä tapaamispaikallemme Pyhärannan Rohdaisten koulun parkkipaikalle ja kertoo ottaneensa iltapäiväkahvit mukaan, ne voidaan nauttia pururadan varrella olevalla nuotiopaikalla. Lähdemme kiertämään pururataa samalla jutustellen.

Oulun läänin Pyhäjärveltä kotoisin oleva Kraappa päätyi opiskelujen ja eri työpaikkojen kautta Pyhärantaan kirjastonhoitajaksi vuonna 1992 ja jäi tästä työstä eläkkeelle vuonna 2016.

Olen aikanaan hakeutunut työelämässä humanistiselle alalle enkä voinut kuvitellakaan työskenteleväni missään bisnesmaailmassa. Mieluummin musiikkia, tanssia, lapsia… Liikunta ja musiikki ovat henkilökohtaisia mieltymyksiäni ja sitten huomasin olevani kirjastossa, Kraappa nauraa.

Tämä on ihana paikka ja täällä on ihanat ihmiset. Missään muualla kuin Pyhärannassa en ole kokenut sellaista, että työpäivän jälkeen auton rattiin on kiinnitetty lämmin leipä ja toisen kerran autoon oli tuotu villasukat. En koskaan saanut tietää, keneltä ne olivat.

SPR:ssä on toimintamuotoja joka lähtöön

”Ystävätoiminnassa on monia eri muotoja. Kaikenikäisiä yksinäisiä on paljon. Joku voi kaivata esimerkiksi teatteriystävää, kaveria, joka vie eri paikkoihin, jos yksin ei pääse tai uskalla lähteä”, Armi-Tuulikki Kraappa miettii.

Armi-Tuulikki Kraappa on Suomen Punaisen Ristin Pyhärannan osaston puheenjohtaja, sihteeri ja tiedottaja. Hän on myös Varsinais-Suomen piirihallituksessa Vakka-Suomen edustajana.

SPR tuli elämääni vuonna 2004 täällä Pyhärannassa. Hyvä ystäväni Aira kysäisi kaupan parkkipaikalla, voisitko ajatella liittyväsi meidän Punaisen Ristin osastoon? Voit tehdä siellä, mitä itse haluat. Liityin heti. Vastasin, että haluan ohjata nuoria. Olin iloinen, että joku kysyi minua. Kukaan ei aikaisemmin ollut kysynyt.

Työ on tukena ja apuna olemista. Meidän osastossa on hyvä henki ja aktiivisia jäseniä. Vuonna 2018 Pyhäranta valittiin vuoden osastoksi.

Vastuunkanto ja välittäminen ovat järjestön kantavia voimia, pitää haluta ja osata auttaa. Itselleen sopivimman toimintamuodon voi valita lukuisista vaihtoehdoista. SPR:ään on helppo lähteä mukaan.

Oma Punainen Risti -verkkosivulla voi luoda oman profiilin ja etsiä itselle sopivimman tavan auttaa https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi, jos omalta paikkakunnalta ei tunnu löytyvän sopivaa tekemistä.

Jokainen osasto järjestää SPR-viikon ohjelmaa toukokuussa, teemat vaihtelevat vuosittain. Osallistumme myös nälkäpäiväkeräykseen ja ystävätoimintaan. Meillä Pyhärannassa ystävätoimintaa toteutetaan muun muassa ulkoiluttamalla hoivakoti Onnenkarin asukkaita yhdessä Marttojen ja muiden vapaaehtoisten kanssa. Järjestössä edellytetään kolmituntisen ystäväkurssin käymistä ennen kuin voi vierailla yksinäisen vanhuksen luona, Kraappa kertoo.

Vapaaehtoistyökö naisten käsissä?

Usein vaikuttaa siltä, että naiset ovat enemmistönä vapaaehtoistyötä tekevissä järjestöissä, pitääkö tämä paikkansa?

Naiset ovat kyllä aktiivisempia järjestöissä. Naisilla hoivaaminen ja toisista huolehtiminen on varmaankin luontaisempaa kuin miehillä, mutta kyllä ne miehetkin tulevat mukaan, jos erikseen pyydetään, Kraappa pohtii.

Pyhärannan osastossa väkeä on nyt 77, joista 24 on miehiä. Ystävätoiminnan ulkoiluringissä on 18 henkilöä, joista viisi on miehiä. On niin monia tapoja auttaa. Jos ei voi antaa omaa aikaa, voi osallistua keräykseen. Kaikki apu on arvokasta, se on kannanotto, Kraappa toteaa.

Helka Suomi