Turkuseura opettaa murretta nyt somessa

Kuvakaappaus Turkuseuran ensimmäisestä Murrelivestä.

Vartissa viisaammaksi! Turkuseuran ensimmäisessä Murrelivessä opetettiin, miten mennä-sana muuttuu riippuen siitä, mihin turkulaiset ovat matkalla.

TURKU. Turkuseura teki digiloikan ja piti historiansa ensimmäisen livelähetyksen torstaina 26. maaliskuuta Facebook-sivullaan. Murreliveä pitivät Turkuseuran murreguru, suomen kielen opettaja Esa Laukkanen ja Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen. Seuraavat Murrelivet pidetään torstaina 2. huhtikuuta ja tiistaina 7. huhtikuuta kello 14.

– Haluamme nyt koronavirustilanteessa tarjota turkulaisille piristystä ja sivistystä, sanoo Leskinen.

Vartin mittaisissa lähetyksissä pääsee tutustumaan Turun murteen peruspiirteisiin ja oppii samalla arjessa tarvittavia lauseita ja sanontoja.

– Se on juuri sopiva aika pitää pieni kaffepaussi ja opetella murretta rennolla tavalla, kannustaa Esa Laukkanen.

Lähetykset tehdään Turkuseuran Förikaupasta, joka on nyt kiinni koronaviruksen vuoksi. Verkkokauppa palvelee kuitenkin myös epidemian poikkeustilan aikana.

Mää menen kauppa, mää menem pankki ja mää mene aptekki

Ensimmäisessä Murrelivessä Laukkanen kertoi, miten mennä-sana muuttuu murrekielessä aina sen mukaan, mikä on seuraavan sanan ensimmäinen kirjain. Turkulainen voi sanoa, että ”mää menen kauppa ja mää menen toril”, mutta jos seuraava sana alkaakin p:llä, menen-sana muuntuukin muotoon menem, eli ”mää menem pankki”. Jos taas seuraava sana alkaa a:lla tai s:llä, jätetään menen-sanasta n-kirjain pois. Turkulainen sanoo siis ”mää mene aptekki” ja ”mää mene sauna”.

Kunhan ei koskaan väitä, että ”mää meen”. Se ei ole turkua! Laukkanen muistuttaa.

Samat säännöt pätevät, vaikka mää saisin kaverin. Silloin me mennän kauppa, me mennäm pankki ja me mennä aptekki. Puhuessaan toisista, turkulainen voi Laukkasen mukaan sanoa yhtä hyvin hän tai se. Kummassakin tapauksessa mennä-sana pysyy koko ajan samassa muodossa: Se mene kauppa, se mene pankki ja se mene aptekki.

Tämä johtuu siitä, että mene-sanan perässä on toinen puoliäänetön e-kirjain, jota ei kirjoiteta, Laukkanen selittää.

Heistä puhuttaessa toimitaan samoin kuin sen tai hänen kohdalla: eli he mene kauppa!

Mutta jos sanoo, että he menevä, niin ollaan jo jossain Salossa päin, Laukkanen tietää.

Jokainen puhuu oikein

Murrelivessä Esa Laukkanen muistutti myös siitä, että murre on puhuttua kieltä, mikä tarkoittaa, että jokainen turkulainen voi puhua murretta oikein, vaikka se poikkeaisi Murrelivessä läpi käydyistä kaavoista.

Monivivahteinen murteemme kertoo lukemattomin eri tavoin turkulaisten identiteetistä ja asenteista arkielämän ilmiöitä kohtaan. Toivon, että nuoremmatkin turkulaiset tutustuisivat Turun persoonalliseen kieli- ja kulttuuriperinteeseen, Laukkanen innostaa.

Janica Vilen