Tapahtumat peruttu, mutta työ yhteisöllisyyden hyväksi jatkuu

Piikkiön seurakunnan ilmoitustaulu on täynnä mainoksia tulevista tapahtumista, jotka ovat katkolla nyt hallituksen linjauksen mukaisesti 13. huhtikuuta asti. Paula Kangasniemi jatkaa tapahtumien parissa taas koronakriisin jälkeen.

Jokainen ihminen on tärkeä arvokas. Siksi seurakunnassa tehdään työtä monenlaisten ryhmien parissa – ymmärtäen ja yhteisöllistäen.

SEURAKUNTA. Piikkiön seurakunnassa tehdään aktiivista työtä yhteisöllisyyden hyväksi. Toki tällä hetkellä toiminta on pitkälti katkolla tapahtumien osalta, mutta työ jatkuu sopeutettuna ja koronan aiheuttaman erityistilanteen purkauduttua normaalin aikataulun mukaan.

Tästä työstä vastaa yhteisödiakonian työntekijä Paula Kangasniemi. Ohjelmassa on muun muassa voimaannuttavia Voimailtoja ja rentouttavia Hiljaisuuden iltoja. Lisäksi hän ohjaa ikääntyneiden päihdetyötä, eli Pilke-ryhmää, ja joka toinen viikko huoltoasematoimintaa, johon voi tulla kahville ja tapaamaan ihmisiä: yhteisöllistymään.

Hiljaisuuden illoissa joogataan ja tehdään monenlaisia rentoutus- ja hengitysharjoituksia. Voimailloissa taas keskustellaan kerran kuussa jostain tietystä teemasta. Tammikuussa teemana oli isovanhemmuus, helmikuussa yksinäisyys. Maaliskuun Voimaillan piti koota eri kulttuureja yhteisen pöydän ääreen syömään, mutta tapahtuma on koronatilanteen vuoksi peruttu. Huhtikuussa kokoonnutaan näillä näkymin 21. päivänä puhumaan kiertotaloudesta ja toukokuussa kiusaamisesta.

– Keskustelua käydään sekä kiusattujen että kiusattujen vanhempien näkökulmasta, kertoo Kangasniemi.

– Ja syksyllä perehdytään muun muassa sellaisten perheiden arkeen, joissa on erityislapsi, hän jatkaa.

Jokainen ihminen on tärkeä

Diakoniakeskuksen palkkalistoilla oleva Paula Kangasniemi aloitti työnsä Piikkiön seurakunnassa viime vuonna. Hän on suunnitellut toimintaa diakoniatyön asiakkaiden toiveiden pohjalta.

– Esimerkiksi Voimailta isovanhemmuudesta tuli todelliseen tarpeeseen. On yllättävän yleistä, että isovanhemmat eivät näe lapsenlapsiaan, jos yhteys omaan lapseen on katkennut syystä tai toisesta. Se on asia, josta on vaikea puhua, mutta tällaisessa tilaisuudessa huomasi, että tarve saada keskustella asiasta oli todella suuri, Kangasniemi kertoo.

Pilke-ryhmää hän pitää erityisen tärkeänä toimintana.

– Se ei ole AA-klinikka, eikä ajatus ole alkaa parantaa ketään. Sen sijaan tarjotaan paikka, johon voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jokainen ihminen on tärkeä ja arvokas, Kangasniemi muistuttaa.

Kesällä hän järjestää maahanmuuttajille neljän päivän valmennuksen Yhdessä-yhdistyksen kanssa yhteistyössä.

– Seurakunnan pitää keksiä uusia toimintatapoja, ja diakonian ydin on auttaa lähimmäisiä. Sitä tässä tehdään eri tavoin, hän tiivistää.

Janica Vilen