Paimion-Sauvon kuntayhtymä pyrkii ennaltaehkäisemään suolistosyöpää seulonnan avulla

Seulontanäytteet tutkitaan laboratoriossa. Kuvituskuva.

Viime keväänä alkanut suolistosyövän seulonta Paimiossa ja Sauvossa jatkuu jälleen tänä vuonna. Seulonnan järjestää Paimion-Sauvon Kansanterveys kuntayhtymä. Seulonnan ansiosta kunnissa on löytynyt syöpätapauksia. Nyt muut kunnat seuraavat perässä.

PAIMIO, SAUVO. Toista vuotta käynnissä olevat suolistosyöpäseulonnat Paimiossa ja Sauvossa jatkuvat myös tänä vuonna. Paimion sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhösen mukaan seulonta on tärkeää monelta eri kantilta.

‒ Seulonta on ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, ja juuri sitä halutaan. Tällä tavalla sairauksia voi ehkäistä kuin myös todeta hyvissä ajoin. Seulonta on hyväksi kuntalalaisille, ja he ovat kyllä lähteneet tähän hyvin mukaan, Pöyhönen kertoo.

Seulontaan kutsutaan 60-, 62,- 64, ja 66-vuotiaat miehet ja naiset, sillä suolistosyövän riski kasvaa 60 ikävuoden jälkeen. Keski-ikä sairastumiselle on 71 vuotta. Pöyhösen mukaan seulontoja tehtiin kuntayhtymässä viime vuonna yhteensä 716: paimiolaisia testattiin 551 ja sauvolaisia 165.

Vuonna 2020 suolistosyöpäseulontaa järjestää jo 12 kuntaa, kun viime vuonna niitä oli mukana kahdeksan. Sauvon ja Paimion lisäksi Kustavi järjestää seulontaa Varsinais-Suomessa.

‒ Yllätyin, että niin vähän kuntia lähti mukaan seulontaan. Seulonta mahdollistaa kuitenkin puuttumiseen sairauteen ajoissa. Yksilön näkökulman lisäksi tässä on myös taloudellinen puoli. Seulonnan kustannukset olivat viime vuonna yhteensä 8 878 euroa, mikä on pieni satsaus suhteessa siihen, mitä suolistosyövän hoitaminen maksaa, Pöyhönen sanoo.

Seulontakutsu tulee kuntalaisille kotiin, ja näytteen voi ottaa kotona. Kutsun mukana on myös valmiiksi maksettu vastauskuori, jolla näytteen voi lähettää tutkittavaksi. Näytteestä etsitään verta, jota ei paljain silmin havaitse. Tulos lähetetään kotiin ja terveyskeskuksen sairaanhoitajalle. Jos näyte on positiivinen, sairaanhoitaja kutsuu potilaan vastaanotolleen, haastattelee hänet ja pyytää lääkäriä tekemään lähetteen kolonoskopiaan eli paksusuolentähystykseen. Syöpärekisteri saa sairaanhoitajalta raportin jokaisesta potilaasta.

‒ Koko seulonnan tarkoitus on löytää syöpä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Positiivinen näyte ei kuitenkaan vielä tarkoita, että potilaalla on syöpä, sillä positiivinen näyte voi johtua myös esimerkiksi vuotavista peräpukamista tai hyvänlaatuisesta kasvaimesta. Vain pienellä osalla positiivisen näytevastauksen saaneilla on pahalaatuinen kasvain. Seulonta on helppo ja halpa tapa löytää kohonneessa syöpäriskissä olevat ihmiset, joille voi kohdennetusti tehdä paksusuolen tähystystutkimuksen, vs. johtava lääkäri Samu Lumijärvi Paimion-Sauvon terveyskeskuksesta kertoo.

Suolistosyövän merkittävin oire on veriuloste, mutta se voi oireilla myös suolentoiminnan muuttumisella kuten ummetuksella, ripulilla ja vatsakivuilla. Yksittäisiä oireita voivat olla myös anemia ja painon lasku.

Suolistosyövän seulonta perustuu vapaaehtoisuuteen. Lumijärven mukaan osa haluaa ehdottomasti osallistua, osa taas ei.

‒ 78 prosenttia paimiolaisista ja 76 prosenttia sauvolaisista kutsutuista on kuitenkin osallistunut seulontaan. Sitä hoitavan sairaanhoitajan mukaan seulonta on mennyt varsin mukavasti eikä haasteita ole ilmennyt.

Liisa Kallio