Nyt ehdotetaan käteisestä luopumista busseissa

TURKU. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu keskiviikkona 25.3.2020. Kokouksessa käsitellään mm. käteisen rahan käsittelystä luopumista valmiuslain voimassaoloajan ajaksi. Lautakunta käsittelee myös 6.4.2020 alkaen toteutettavia vähennyksiä Fölin liikenteeseen. Asia ehtii kuitenkin lautakunnalle vasta lisälistalla.

Lautakunnalle ehdotetaan, että käteisen rahan käsittely lopetettaisiin toistaiseksi busseissa. Tällä suojellaan nykyisessä poikkeustilanteessa sekä kuljettajien että asiakkaiden terveyttä, kun lähikontaktit vähenevät ja käteisen rahan käsittely loppuu. Käytäntö astuisi voimaan perjantaina 27.3. Käteisen rahan käsittelystä luovuttaisiin valmiuslain voimassaolon ajaksi.

Käytännössä käteisrahan käytöstä luopuminen tarkoittaisi sitä, että bussista ei voisi ostaa kertalippua eikä siellä voisi ladata matkakorttia. Matka maksettaisiin matkakortilla, mobiililipulla tai ennakkoon ostetulla paperisella kertalipulla.

Fölin matkakortin voi ladata nettilatauspalvelussa (nettilataus.turku.fi). Lataamista varten tarvitaan matkakortin numero ja verkkopankkitunnukset. Matkakortin voi edelleen ladata myös Fölin palvelu- ja latauspisteissä. Osa palvelupisteistä on suljettu koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, mutta Fölin Aurakadulla oleva palvelutoimisto palvelee normaalisti ma-pe klo 8-18 ja la 9-14. Lisäksi latauspisteitä on esimerkiksi kaikissa alueen R-kioskeissa ja Prismoissa.

Kertalipun voi ostaa Föli-sovelluksesta. Sovelluksesta ostettua mobiililippua näytetään bussin lukijalaitteelle ja siinä on paperisen kertalipun tapaan kahden tunnin vaihto-oikeus.

Fölin lippuautomaateista on saatavilla kertalippuja ja vuorokausilippuja, ja niissä voi lisäksi ladata matkakorttia. Lippuautomaatteja on mm. Hansakorttelissa ja ICT-Cityssa Kupittaalla.

Bussiin astutaan edelleen etuovesta.