Naistenpäivän runomatineassa kuullaan runouden palosta ja rehellisyydestä

Raisionseudun Lausujiin kuuluvat Satu Salovaara ja Ritva Tiainen ovat tunteneet toisensa jo 40 vuotta.

Raisionseudun Lausujiin kuuluvat Satu Salovaara ja Ritva Tiainen esittävät naistenpäivän runomatineassa kaksi runokoostetta. Koko matinea on nimeltään ”Me naiset olemme samanlaisia: vain erilaisia”.

RAISIO. Raision teatterissa naistenpäivänä sunnuntaina 8. maaliskuuta klo 15 esitettävän runomatinean kokoaminen alkoi viime syksynä. Idea matineaan lähti Satu Salovaaralta.

− Me olemme Ritvan kanssa tehneet koosteita ennenkin. Viime syksynä ei ollut tiedossa ohjaajan kanssa tehtävää isoa runokoostetta, joten ajattelin, että tehdään taas yhdessä jotakin. Naistenpäiväksi myös sopi naisista kertovat koosteet, sillä enemmistö meitä kuuntelemassa käyvistä on naisia, Salovaara sanoo.

− Ei saa kuitenkaan unohtaa miehiä, sillä kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan meitä, Ritva Tiainen muistuttaa.

Me naiset olemme samanlaisia: vain erilaisia” -matinea sisältää kaksi runokoostetta – toisen esittää Salovaara ja toisen Tiainen. Salovaaran kooste kertoo runouden palon löytämisestä. Elämä tulee kuitenkin eteen, sillä oman tien seuraaminen ei olekaan niin yksinkertaista naiselle, jonka täytyy huolehtia perheestä ja kodista.

− Siinä koosteessa mennään koko elämä runojen kautta läpi. Lapsuudessa löytyy kipinä ja palo runoiluun. Lopulta runojen kertoja toteaa, että on jo kokenut kaiken ja ikää on, ja sen takia alkaa tehdä mitä haluaa. Oma tie on selvä ja sitä pitää seurata, Salovaara kertoo.

Tiainen kertoo koosteensa olevan juuri sopiva hänen ikäiselleen. Aihe ei kuitenkaan löytynyt heti.

− Monta kirjaa kävin läpi ennen kuin asiat loksahtivat paikoilleen. Varsinkin aihetta ja pohjaa etsin pitkään. Olen katsonut koosteen runot ikäni pohjalta. Niistä löytyy itseironiaa, sillä ei tässä ole enää paljon muuta kuin tämä ikä. Pitää olla rohkea sanomaan asiat rehellisesti, myös itsellensä, Tiainen sanoo.

Matinean on ohjannut Marja-Leena Kuronen. Salovaara ja Tiainen toivovat, että mahdollisimman moni tulisi kuuntelemaan matinean naistenpäivänä Raision teatteriin.

− On todella hienoa, kun saa esiintyä isolle yleisölle. Ollaan kuitenkin nähty Ritvan kanssa vaivaa koosteiden eteen. Ei tämä kuitenkaan yleisömäärästä ole kiinni, sillä kaksikin kuuntelijaa on kiva juttu. Sunnuntain matinea ei ole ainoa esityskerta, sillä menemme lausumaan runokoosteitamme kirjastoista vanhainkoteihin eli sinne minne meitä pyydetään, Salovaara kertoo.

Liisa Kallio