Naantaliin avattiin hengitystietulehdusvastaanotto  

NAANTALI. Naantalin koronavirustilanne on edelleen varsin rauhallinen, yhtään laboratoriovarmennettua koronavirustautia ei ole toistaiseksi naantalilaisilla todettu. Sairaanhoitopiirin linjaus tällä hetkellä on, että vain sairaalahoitoa vaativat potilaat testataan koronaviruksen varalta. Testaus tehdään aina TYKS:ssä.   Naantalilaisten potilaiden kaikki tulokset ovat toistaiseksi olleet negatiivisia, eli epäilyt ovat olleet aiheettomia.    

Terveyskeskuksessa on käynyt paljon hengitystieoireisia potilaita, jotka ovat olleet pääosin lieväoireisia, eikä kenellekään ole ollut tarpeen harkita sairaalahoitoa. Näiltä potilailta ei ole otettu koronavirustestejä sairaanhoitopiirin linjauksen mukaisesti.  

Naantalin terveyskeskukseen on avattu uusi vastaanotto hengitystieoireisille potilaille. Vastaanotto sijaitsee terveyskeskuksen Tuulensuunkadun puoleisessa siivessä, jonka ovi on merkitty K-kirjaimella.  Soita kuitenkin aina terveyskeskuksen päivystyksen numeroon 02 436 2760 ennen kuin lähdet vastaanotolle. Puhelimessa hoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja kutsuu tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.  

Lieväoireisia hengitystietulehduksia on vaikea erotella koronaviruksen tai muiden virusten aiheuttamista tulehduksista. Näin ollen on vaikea varmuudella sanoa, onko joillain tutkituista potilaista mahdollisesti ollut koronavirustartunta vai ei. Naantalissa ei olla vielä koronataudin epidemiavaiheessa, vaan edelleen ns. varautumisen vaiheessa. 

Iihmisiä ohjeistetaan edelleen sairastamaan kotona, jos oireet ovat lievän hengitystieinfektion kaltaisia (nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta) ja yleistila on hyvä.  Lievää hengitystieinfektiota sairastavia suositellaan katsomaan kotihoito-ohjeita Terveyskeskuksen Ajankohtaisia ohjeita koronaviruksesta -sivulta, www.omaolo.fi ja THL:n Usein kysyttyä koronaviruksesta -sivulta. Vältä lieväoireisena soittoa terveydenhuollon ammattilaisille. Näin voidaan varmistaa, että puhelinlinjat eivät ruuhkaudu ja hoitoa tarvitsevat saavat apua mahdollisimman pian.