Merimaskun kirkkoa kunnostetaan ensi syksyyn asti

Merimaskun kirkko on ainoa puukirkko historiallisella seitsemän kirkon reitillä, joka kulkee välillä Raisio-Masku-Nousiainen-Lemu-Askainen-Merimasku-Naantali.

Kirkollisiin toimituksiin korjaustyöt eivät vaikuta. Huoltotöitä tehdään niin kirkon sisällä kuin pihamaallakin.

NAANTALI. Merimaskun kirkolla ovat käynnistyneet huoltotoimenpiteet maaliskuun alussa. Ensi syksyyn jatkuvissa korjaustöissä kunnostetaan kellotapulia, hautakappelia ja porttihuonetta. Kirkon ulkoseinät maalataan ja ulkoikkunat sekä karmit kunnostetaan. Kirkon pihamaalla huolletaan hirsiaitaa ja uusitaan hautausmaalle johtavat portit.

– Merimaskun kirkolla rakennukset, aidat ja portit ovat puurakenteisia. Ne rupeavat lahoamaan ajan myötä ja niitä pitää korjata. Portit ovat esimerkiksi lähes kokonaan lahonneet. Sisätiloissa pyörätuoliliuska pitää saada kuntoon liikuntarajoitteisia kävijöitä varten. Kirkkotilaan sinänsä ei tule radikaaleja muutoksia, Naantalin seurakuntayhtymän talousjohtaja Jorma Koivula kertoo.

Kunnostustöiden budjetti on 200 000 euroa. Hirsirakenteiset rakennukset ovat 1700–1800-luvuilta, ja ne ovat suojelukohteita. Kirkossa on tehty perusteellisia korjaus- ja parannustöitä vuosina 1831-1833 ja 1953-1954.

– Tällaisissa korjaushankkeissa on aina mukana museovirasto ja kirkkohallitus. Valta on pitkälti heillä ja niiden rajojen mukaan tehdään.

Kunnostustyöt jatkuvat syksyyn. Lähivuosien aikana myös suunniteltu kirkon lämmitysjärjestelmän uusimista: öljylämmitys vaihtuisi mahdollisesti maalämpöön tai ilmavesipumppujärjestelmään sähkön rinnalle.

Kirkko sijaitsee korkeahkolla harjulla. Kirkko ja sen kellotapuli, hautakappeli ja kirkkomaata ympäröivä hirsiaita katettuine portteineen muodostavat rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävän kokonaisuuden Merimaskun salmen lähituntumassa.

Kellotapuli toimi aiemmin sisäänkäyntinä

Merimaskun nykyinen kirkko valmistui vuonna 1726. Ensimmäinen kirkko oli myös puusta rakennettu, mutta Ison Vihan päättymisen jälkeen Merimaskuun rakennettiin entistä suurempi kirkko. Kirkon rakentajan Carl Jakocbssonin eli Kalle Jaakonpojan muistolaatta löytyy hautausmaan läpikäytävästä.

Kirkko on muodoltaan lähes tasavartinen ristikirkko. Sakaristo sijaitsee pohjoisen ristivarren pohjoispäässä. Kirkkosalin seinissä on pystylaudoitus, ja niiden juovitettu marmoria imitoiva maalaus on vuodelta 1850. Länsi- ja pohjoisristissä on lehterit. Barokkityylinen saarnastuoli on lahjoitettu seurakunnan edelliseen kirkkoon vuonna 1658.

Alkujaan kellotapuli toimi kirkkomaan sisäänkäytävänä. Se on rakennettu vuonna 1769. Tapulissa on kaksi kelloa, ja isomman niistä on valmistanut kellonvalaja Ambrosius Ternandt Turussa vuonna 1696. Pienempi kello on vuodelta 1734.

Liisa Kallio